PS, LDS in Zares skupaj na volitve, če v PS zmaga Bratuškova

Dogovor trojice strank bo znan po petkovem kongresu PS. Janković pisal članom PS: Ustrahovanje z Janšo je nesmiselno.

Objavljeno
19. april 2014 15.51
Posodobljeno
19. april 2014 15.51
T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA
T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Petkov kongres PS bo očitno odločal tudi o tem, ali bodo šle stranke PS, LDS in Zares, ki spadajo v politično skupino evropski liberalcev Alde, s skupno listo na evropske volitve.

Na pobudo predsedujoče v PS Alenke Bratušek so se dopoldan sestali Jelko Kacin in Anton Anderlič iz LDS ter Pavel Gantar iz Zaresa. Iz sporočila za javnost je mogoče razbrati, da bo skupno listo trojica vložila tik pred iztekom roka - opolnoči v petek, 25. aprila - če bo na kongresu PS zmagala Bratuškova. Če pa bo PS prevzel
Zoran Janković, bodo očitno šle stranke na volitve vsaka zase.

Trojica se je tudi dogovorila, kakšen bi bil vrstni red kandidatov. Po neuradnih informacijah bo nosilec skupne liste Jože Mencinger, ki ga predlaga PS.

Janković predlaga Bratuškovi naj še naprej vodi vlado

Nekdanji predsednik PS je v pismu članom PS zapisal, da ne tekmuje proti Alenki Bratušek, pač pa le želi, da stranka izvaja svoj program, ki ga je določila pred državnozborskimi volitvami leta 2011. Po njegovem mnenju člani zapuščajo stranko ravno zaradi neizvajanja programa. Skrbi ga tudi nizka javnomnenjska podpora stranki, je poročala Pop TV.

V pismu je ponovil, da ima lahko PS po kongresu krati predsednico vlade, župana Ljubljane in predsednika stranke ter da ni nujno, da je predsednik stranke hkrati tudi predsednik vlade.

Trdi tudi, da ne more prevzeti odgovornosti za morebiten odstop Bratuškove in da je to, da bi po morebitnem odstopu Bratuškove zavladal Janeza Janša, nesmiselno ustrahovanje. Bratuškovi predlaga, naj še naprej vodi vlado, a naj bo bolj odločna in vztrajna pri izvajanju programa.

Bratuškova, ki se bo na petkovem kongresu za predsednico stranke pomerila z Jankovićem, je medtem že napovedala, da ne more voditi vlade, če jo ne podpira lastna stranka.