PS ne bo članica ALDE

Pozitivna Slovenija je umaknila prošnjo za vstop v evropsko politično skupino liberalcev ALDE. Se bo priključila PES?

Objavljeno
30. april 2014 13.47
Posodobljeno
30. april 2014 13.59
suhadolnik PS
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Pozitivna Slovenija bi morala v petek na konvenciji ALDE na Dunaju postati polnopravna članica evropskih liberalcev, a se to ne bo zgodilo.

»Zaradi novonastalih okoliščin tako v PS po petkovem kongresu kot tudi širšem v slovenskem političnem prostoru, se seje Sveta ALDE ne moremo udeležiti,« je v pismu vodstvu ALDE zapisal generalni sekretar PS Vasja Butina.

Vodstvu ALDE je predlagal, da umaknejo odločanje o prošnji PS za članstvo v zavezništvu.

V današnjem Delu tudi pišemo, da je izvršilni odbor ALDE je dal zeleno luč PS pod vodstvom Alenke Bratušek, zdaj pa stranko vodi Zoran Janković.

Ob vrnitvi Jankovića na čelo stranke se ugiba, ali bi utegnili odločitev spremeniti in se priključiti skupini PES, v kateri so že Socialni demokrati. Janković se je namreč večkrat javno zavzel za vstop v PES, a je organ stranke sklenil, da se bodo pridružili Aldeju.

Nosilec liste PS na evropskih volitvah bo Jože Mencinger, je za Delo povedal, da bi, če bi vedel, kakšen bo razplet kongresa PS, in za odstope, ki jih je povzročil, kandidiral na kakšni drugi listi.

Svet stranke PS je januarja letos odločil, da se bo stranka pridružila evropski politični skupini liberalcev ALDE, ki jo bo na evropskih volitvah vodil nekdanji belgijski premier in dolgoletni evropski poslanec Guy Verhofstadt. V politični skupini ALDE so že LDS, Zares in Državljanska lista, sedanja evropska liberalna poslanca iz Slovenija pa sta Jelko Kacin in Ivo Vajgl.