PS podprli Türka za predsednika

Svet Pozitivne Sloveniji je sklenil podpreti tudi omejitve referendumov, a šele leta 2015.

Objavljeno
21. junij 2012 21.13
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Svet stranke Pozitivna Slovenija (PS) je soglasno podprl predsedniško kandidaturo Danila Türka, je dejal Zoran Janković.

Svet stranke PS je sklenil podpreti tudi dogovor parlamentarnih strank o ustavnih spremembah na področju referenduma. Pri tem tudi predlagajo, da bi spremenjeni pogoji za veljavnost referendumov začeli veljati leta 2015.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po seji sveta pojasnil, da se v stranki strinjajo s predlaganimi spremembami referendumske zakonodaje, o katerih so se dogovorili na srečanju vseh parlamentarnih strank (kvorum veljavnosti 35 odstotkov), pred končno odločitvijo pa bi si želeli slišati tudi stališča strokovne komisije, ko se bo lotila tega vprašanja.

»Državnemu zboru tudi predlagamo, da spremembe pri referendumih uveljavi z začetkom leta 2015. Pri tem smo prisluhnili argumentom piscem ustave, ki opozarjajo, da bi s takojšnjo uveljavitvijo sprememb lahko ogrozili doseženo raven demokratičnosti. To ni pogoj za podporo ustavnim spremembam, je pa prispevek k temu, da omejimo referendumsko norijo, ki jo je zadnja leta najbolj podpihovala SDS,« je pojasnil Janković.

Prvak PS upa na razumevanje koalicije in podporo njihovemu predlogu, ker da bo to preizkus, ali resno mislijo z ureditvijo referendumov. Kaj menijo druge stranke o predlogu PS, bo jasno po prihodnjem srečanju vseh parlamentarnih strank, po napovedih naj bi se znova sestali prihodnji teden.

Janković vabi praporščake na proslavo

Na svetu PS so glede podpore kandidatom za predsedniške volitve tudi uradno potrdili dosedanje stališče, da bodo podprli dosedanjega predsednika republike Danila Türka. Janković je dejal, da imamo odličnega predsednika države, ki je v zadnjih petih letih opravil izjemno delo, zato je pozval člane in simpatizerje stranke, naj na predsedniških volitvah podprejo Türka.

Zapleti ob organizaciji današnje proslave ob dnevu državnosti so zaznamovali tudi današnji svet največje parlamentarne stranke. V PS so o razpravljali o tem, vendar niso sprejeli nobenega sklepa o bojkotu državne proslave.

Odločitev o tem prepuščajo posameznikom, predsednik PS Janković pa je pojasnil, da se bo udeležil proslave. »Vlada in njen predsednik dokazujeta, da ne priznavata zgodovine države Slovenije. S prepovedjo udeležbe nekaterim praporščakom dokazujejo tudi, da delijo državljane na dve kategoriji ljudi, in s tem znova dokazujejo, da eno govorijo in drugo delajo.

Kako si vlada predstavlja dan državnosti brez vseh tistih, ki so nam omogočili samostojno državo?« se je vprašal Janković. Kot župan Mestne občine Ljubljane je pozval vse praporščake, naj se kljub napovedanemu bojkotu udeležijo proslave s svojimi prapori. »Zagotavljam jim, da bo Ljubljana zagotovila prostor in klopi, kamor se bodo lahko usedli. S tem moramo pokazati, da so državljani bolj široki kot naša vlada. Je pa nedopustno, da vlada s tem, kar počne, jasno demonstrira, kako se ugrabi državo,« je menil Janković.

Varčevanje 
na ideološki podlagi

Prvak PS je komentiral tudi posledice sprejetega supervarčevalnega zakona, ki ga zdaj najbolj čutijo nekatere kategorije upokojencev. Po njegovem koalicija in vlada s tem meritorno na ideološki podlagi odločata, komu znižati pokojnino in komu ne.