PS se odloča o usodi Ambrožiča

Za katero od treh možnih političnih posledic domnevnega plagiatorstva se bo odločila stranka PS ali njen poslanec?

Objavljeno
24. julij 2012 13.27
mdr_ambrozic
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Pozitivna Slovenija se bo predvidoma v drugi polovici tedna odločila, kakšne poteze bo naredila glede obtožb o plagiatorstvu njihovega poslanca Boruta Ambrožiča. Obstajajo tri možnosti, v PS pa za zdaj čakajo na odgovore mariborskih fakultet.

Predsednik PS Zoran Janković je prejšnji teden izjavil, da je »zelo zaskrbljen« zaradi namigov, da je njegov poslanec prepisal dobro petino magisterija, in izrazil pričakovanje, da bo Ambrožič upošteval morebitne strankine sankcije.

V PS pred politično sodbo te dni čakajo še na odgovore mariborske pravne fakultete glede možnosti odvzema akademskega naziva in podrobnejšo razlago ugotovitev mariborske fakultete za računalništvo, kjer so analizirali Ambrožičev magisterij.

Največja opozicijska stranka se lahko odloči, da bo poslanca pozvala k odstopu s funkcije. Ta lahko strankino željo upošteva in se umakne, kar pomeni, da bi ga v poslanskih klopeh nadomestila Alenka Lampe. Bančna svetovalka, ki je na zadnjih lokalnih volitvah v Mariboru kandidirala na listi nekdanje Ambrožičeve Stranke medgeneracijske solidarnosti in razvoja, ima namreč naslednji najboljši rezultat v mariborski volilni enoti, kjer je kandidiral tudi Borut Ambrožič.

Pri tem PS ne bi tvegala izgube enega poslanca na nadomestnih volitvah, saj je od zadnjega predčasnega glasovanja minilo že več kot pol leta. V tem primeru naša zakonodaja predvideva avtomatsko nadomestitev.

Stranka pa se lahko odloči tudi za bolj elegantno izpeljavo takšne rešitve, po kateri poslancu »uradno« prepusti lastno presojo, ta pa se odloči, da se bo v dobro stranke raje umaknil s političnega parketa.

V tem sklicu parlamenta smo videli že dva strankarska poziva k odstopu.

Desus je po nekajtedenskem oklevanju svojega zdaj že nekdanjega poslanca Ivana Simčiča pozval k odhodu zaradi ponarejenega spričevala, DL pa je Ivana Vogrina pozvala k umiku po tem, ko mu v treh mesecih ni uspelo poplačati svojih upnikov. Oba sta se odločila, da ne bosta upoštevala strankine volje, in sta se preselila med nepovezane poslance.

Če bi se tako odločil tudi Ambrožič, bi trojica v DZ lahko ustanovila samostojno poslansko skupino. Ti poslanci bi do konca mandata lahko delovali tudi vsak po svoje, kot sta doslej Simčič in Vogrin.

Tretja, najmanj verjetna možnost predvideva, da PS od svojega poslanca ne zahteva ničesar. Tako so se v največji opozicijski stranki odločili ob zanje ne preveč spornih razkritjih, da je njihov poslanec Mitja Meršol sodeloval z nekdanjo SDV in da je za diplomsko nalogo uporabil lastno knjižno delo.

Tako bi lahko tudi Ambrožič ocenil, da morebitni odvzem magistrskega naziva ne bo vplival na kakovost njegovega dela in da lahko dela naprej v okviru PS. Seveda pa je teža domnevno dokazanega prepisanega dokumenta veliko večja, kot pa je, denimo, Meršolovo čezmerno pomnoževanje svoje objave.