PS vložila konstruktivno nezaupnico vladi

Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek bi lahko postala tudi predsednica vlade. Predsednik DZ bo Janko Veber.

Objavljeno
22. februar 2013 13.57
Posodobljeno
22. februar 2013 14.09
bsa/DZ
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Državni zbor bo o tem odločal na izredni seji parlamenta prihodnjo sredo, 27. februarja, ob 10. uri.

Začasna vodja PS in od včeraj uradna kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek bo takrat imenovana za mandatarko - podprle jo bodo vse potencialne stranke nove koalicije PS, DL, Desus in SD.

Na izredni seji DZ bodo volili tudi predsednika DZ. Dogovorjeni so, da bo to vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Po besedah vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja so se dogovorili, da bo Bratuškova po uspešni sestavi nove vlade, lahko postala tudi predsednica 11. slovenske vlade.

Bratuškova je sicer po besedah Möderndorferja vsem skorajšnjim koalicijskim strankam predlagala, da se vlada, ki jo bodo oblikovali, po enem letu vrne v DZ po zaupnico.

Vložitev konstruktivne nezaupnice je napovedal vodja poslanske skupine PS Jani Mödetndorfer. Dejal je, da so razgovori z DL, SD, Desus ustvarili pogoje.

Namen konstruktivne nezaupnice ni namen dobiti slamnatega mandatarja, je dejal Möderndorfer.

Pozitivna Slovenija je Bratuškovo za mandatarko predlagala v četrtek pozno zvečer, potem ko je Zoran Janković na seji sveta stranke PS ponudil t. i. bianco odstopno izjavo. Dejansko naj bi odstopil z dnem, ko bo sestavljena nova vlada.

Kdo je Alenka Bratušek?

(povzeto z njene predstavitve)

* rojena: 31. marec 1970 v Celju

* leta 1994 je diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo

* leta 2006 je magistrirala na Fakulteti za družbene vede, smer menedžment

* od leta 2006 je bila svetnica LDS v kranjskem mestnem svetu

* leta 2008 je vstopila v stranko Zares

* na zadnjih lokalnih volitvah oktobra 2010 je bila v mestni svet izvoljena na Listi Hermine Krt

* ko je pristopila k PS in je bila leta 2011 izvoljena za poslanko, je v kranjskem mestnem svetu skupaj s kolegom, prav tako poslancem Pozitivne Slovenije, Alojzijem Potočnikom, v letu 2012 postala svetnica Pozitivne Slovenije v kranjskem mestnem svetu.

* v državnem zboru vodi Komisijo za nadzor javnih financ in sem članica še dveh odborov, Odbora za finance in Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo.

* »Pred sedanjim, zame novim obdobjem mojega življenja, sem delala na Ministrstvu za finance, kjer sem se ukvarjala z državnim proračunom. Šest let sem bila direktorica Direktorata za proračun, pred tem sem vodila Sektor za državni proračun. Lahko rečem, da proračun poznam zelo dobro, zato sem se tudi odločila sodelovati v dveh odborih, ki sta tesno povezana s tem področjem.«

* »Sicer vedno povem, da sem Štajerka, je pa tudi res, da je že skoraj dvajset let od takrat, ko sem se preselila v Kranj. S partnerjem sva ustvarila dom dvema čudovitima otroka, hčerki, ki ima 18 let in sinu, ki jih ima 14.«

(Pi. K., Delo.si)