Radijski oglas SD buri duhove

Predvolilna kampanja Lukšič: Dejstvo je, da je Janša obsojen

Objavljeno
21. maj 2014 23.48
SD
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – »25. maja potrebujemo tvoj glas. Ni prav, da na volitvah zmaga stranka s predsednikom, ki je obsojen na dve leti zapora,« med drugim pravi stranka SD v predvolilnem oglasu, ki se zadnje dni vrti na slovenskih radijskih postajah.

S tem socialni demokrati seveda merijo na SDS, ki bi, čeprav je Janez Janša pravnomočno obsojen, po zadnjih anketah lahko zmagala na evropskih volitvah. Oglas je takoj zbudil precej pozornosti in polemik zlasti na družbenih omrežjih. »Stranka SD bi rada spet zmagala s Patrio. Še zadnji dokaz (ne indic), da je proces politično motiviran do konca,« se je na twitterju odzval Janša.

 




Lukšič pojasnjuje

Igor Lukšič, ki je bil danes tarča ostrih napadov pristašev SDS – med drugim so ga primerjali s Hitlerjem –, je razloge, zakaj so se odločili za sporočilo, ki bi ga lahko označili kot primer negativne kampanje, razložil takole: »Gre za dejstvo. Predsednik SDS Ivan Janez Janša je pravnomočno obsojen. Evropska unija gre v napačno smer in bo šlo še na slabše, če bodo na volitvah zmagovali berlusconiji, sanaderji in janše z njihovimi strankami.«

Obsodba Janše po eni strani mobilizira volilno telo SDS, a je v resnici tudi hudo breme za stranko, ki sodbo dosledno zavrača kot politični konstrukt. Toda kandidat Evropske ljudske stranke, kamor spada tudi SDS, za predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil danes o primeru Patria zelo zadržan: »Te zadeve ne poznam podrobno, tako da spoštujem neodvisnost sodstva«.

Tvegana poteza

Kljub temu je oglas SD, ki zagotovo spodbuja že precej apatično levo volilno telo, tvegana predvolilna poteza. Javnomnenjski analitik Andraž Zorko (Valicon) ocenjuje, da negativne kampanje v Sloveniji ne dosegajo želenih učinkov. »Prej nasprotno. Slovensko volilno telo se rado postavi na stran žrtve, torej v teh primerih na stran tistega, v katerega je naperjena ost takšne kampanje,« pravi. Zato po njegovem tovrstne kampanje pri nas tudi nimajo bogate tradicije.

»Da se je SD poslužil takšnega pristopa, pa je slej ko prej znamenje obupa, saj jim napovedi ne kažejo najbolje. Morebitni popoln poraz, torej izguba še drugega od obeh sedežev v EP – da bodo izgubili enega od obeh sedežev, je že povsem gotovo – bi bila za to stranko manjša katastrofa, za njenega predsednika pa verjetno konec politične poti. To bo seveda precej ironično, glede na to, da sta obe trenutni evropski poslanki te stranke najbolj aktivni med vsemi slovenskimi evropskimi poslanci in poslankami, nadpovprečno aktivni tudi glede na povprečje, ki velja za celoten evropski parlament (povprečna aktivnost izračunana na osnovi števila postavljenih vprašanj, predlogov, deklaracij itd.). Da so namesto teh dveh, sicer tudi kandidatk na tokratnih volitvah, kot nosilca izpostavili predsednika, ki v javnosti ne uživa niti podpore niti simpatij, je glavni razlog za poraz, ki se jim obeta v nedeljo,« je do poskusa socialnih demokratov kritičen Zorko.