Ravs za naklonjenost Schulzevih socialistov

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz se je na uradnem obisku srečal s širšim političnim vrhom.

Objavljeno
14. marec 2014 22.03
Martin Schulz
Anže Božič, notranja politika, Branko Soban, zunanja politika
Anže Božič, notranja politika, Branko Soban, zunanja politika
Ljubljana – Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz se je na uradnem obisku v Sloveniji srečal s širšim političnim vrhom. Toda v luči bližajočih se evropskih volitev so bolj pritegnila njegova sporočila, ki jih daje kot kandidat za šefa evropske komisije.

Predsednik evropske družine socialistčnih strank Martin Schulz se je namreč srečal s predstavniki zunajparlamentarne Solidarnosti, na katere ustanovitev se je pred meseci ostro odzval prvak SD Igor Lukšič. Člani »vstajniške stranke« so Schulza podprli kot najprimernejšega bodočega predsednika evropske komisije. Pri tem mu je eden od podpredsednikov Damjan Mandelc zaželel, da »evropsko barko znova obrne v levo«.

SD ne sme izključevati

Za članstvo v družini PES, katere edini slovenski člani so Lukšičevi Socialni demokrati, v Solidarnosti za zdaj še niso zaprosili, a o tem očitno resno razmišljajo. »SD ne more ovirati vključitve Solidarnosti v socialistično politično grupacijo, saj pri tem ni mogoče uporabiti veta. Lukšič nima kompetenc in moči, na katere sam rad namiguje, da prepreči vstop komurkoli v politično družino PES,« je po srečanju s Schulzem zapisal Mandelc. Zvečer se je kandidat za šefa evropske komisije udeležil še vrha SD. Med številnimi predvolilnimi sporočili pa je izstopal zlasti manj povezovalen poziv socialnih demokratov na Twitterju, da »samo glas za SD v Sloveniji pomeni glas za novo Evropo«.

Raketa z dvema motorjema

Medtem imajo manj težav s povezovanjem na desnici. Vodstvi SLS in NSi sta zaključili pogovore in načeloma sklenili zavezništvo za evropske volitve. Skupno osemčlansko listo bo vodil evropski poslanec Lojze Peterle (NSi), na zadnjih mestih pa bosta kandidirala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in prvak SLS Franc Bogovič. »Verjamem, da bo to zmagovita lista. Imamo raketo, ki nas bo ponesla pod nebo, in tudi dva pomožna motorja,« je karikiral predsednik SLS.

Dokončno kandidatno listo morajo potrditi še organi obeh strank. NSi bo to storila v soboto, SLS pa v ponedeljek, po tem pa bodo razkrili tudi imena preostalih kandidatov za evropske poslance. Neuradno je slišati, da bo drugo mesto na skupni listi – ta realno še omogoča izvolitev – zasedel nekdanji obrambni minister Aleš Hojs (NSi), tretje, izvoljivo le, če bo skupno slavje na majskih volitvah, pa bodisi podpredsednica SLS Olga Franca bodisi strankina poslanka Jasmina Opec. Pri tem v obeh strankah poudarjajo, da gre za projektno povezovanje, in ne za vnovični poskus združevanja dveh političnih opcij kot leta 2000.

Milijarde za banke, mladi pa ...

Dodajmo še, da se je predsednik evropskega parlamenta Schulz sestal tudi s premierko Alenko Bratušek in predsednikom Borutom Pahorjem, nagovoril pa je tudi napol prazno dvorano državnega zbora. EU je namenila milijarde evrov za stabilizacijo bank in monetarnega sistema, mladi ljudje pa so brez dela, je opozoril Martin Schulz in s tem nakazal politične prioritete svoje politične grupacije. Omenil je tudi dogajanje v Ukrajini in na Krimu, kjer glavno nalogo EU vidi v preprečitvi oboroženega konflikta in razdelitvi države: »Moč pravice je vselej boljša od pravice močnega.«