Razprava o konoplji in samozdravljenju v državnem zboru

Nekateri poslanici so podprli civilne pobude, stroka zadržana.

Objavljeno
13. februar 2014 08.26
Posodobljeno
13. februar 2014 10.10
DZ Konoplja
Mario Belovič, notranja politika; K. V., Delo.si,
Mario Belovič, notranja politika; K. V., Delo.si,

 

Javna predstavitev mnenj na temo osnovenga bivanja, konoplje in samozdravljenja je zaključena. Spremljali bomo odzive političnih strank, javih ustanov in stroke na podana mnenja civilnih pobud.

13:28 Tudi poslanec SD Matevž Frangež podpira legalizacijo konoplje v zdravstvene namene in bo zakonske predloge podprl, obljublja.

V Državnem zboru je nastopil tudi Rick Simpson, ki je eden najbolj znanih zagovornikov uporabe konoplje v medicinske namene. Simpson meni, da je kriminalizacija konopolje povezana s koruptivnostjo v politiki.

12:25 Poslanka PS Alenka Pavlič: »Prepričana sem, da lahko v kratkem času z enostavnimi rešitvami zakonodajni okvir glede uporabe konoplje v medicinske namene uredimo tako, da bomo pozitivno vplivali na življenja posameznikov.«

12:09 Podpornik legalizacije Kristofer Bogdan Meško politiki: »Alkohol v Sloveniji povzroči tisoč smrti na leto, pa ga v hramu demokracije pridno tankate.«

11:51 Podporniki legalizacije politikom malo v šali, malo pa zares: »Po hašiševo olje za zdravljenje hodijo tudi vidni strankarski politiki.«

11:45 Poslanec DL Marko Pavlišič v DZ prvi javno podprl legalizacijo marihuane. Blizu mu je popolna liberalizacija, kot v ameriškem Koloradu.

11:20 Kronično oboleli Matevž Šajn poslancem razlaga, kako mu uporaba hašiševega olja pomaga, da sploh lahko hodi, imajo pa ga za kriminalca.

11:15 Razprava o legalizaciji marihuane za zdravstvene namene pričakovano ideološka. Na eni strani institucionalni argumenti proti, bolniki pa za.

11:09 V DZ začeli javno razpravo o legalizaciji konoplje za zdravstvene namene. Prisotnih manj kot deset poslancev, veliko več civilne družbe.

Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore predvsem na naslednja vprašanja:

  • Ali je sistem upravljanja z državnimi in lokalnimi kmetijskimi zemljišči ustrezen in na kakšen način bi lahko omogočili njihovo širšo dostopnost, posebej v luči nizke stopnje samooskrbe z osnovnimi živili in naraščajočih finančnih stisk posameznikov?
  • Ali in kako samozdravljenje prispeva k zaščiti in višanju kakovosti zdravja posameznika in družbe kot celote?
  • Kakšne so neizkoriščene možnosti gojenja, predelave in nadaljnje obdelave konoplje v industrijske in prehrambne namene in na kakšen način bi bilo potrebno ustrezneje urediti to področje v Sloveniji?
  • Ali je za uporabo konoplje in njenih učinkovin v zdravstvene namene potrebno spreminjati obstoječo zakonodajo in na kakšen način.