Rebalans: večje znižanje za gospodarstvo in infrastrukturo

Poslanci bodo o rebalansu državnega proračuna odločali na seji državnega zbora (DZ), ki se bo začela 9. julija.

Objavljeno
03. julij 2013 11.36
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanci bodo o rebalansu državnega proračuna odločali na seji državnega zbora (DZ), ki se bo začela 9. julija.

Pred odločanjem se bodo danes s predlogom rebalansa seznanili še odbori za gospodarstvo, infrastrukturo in prostor, zunanjo politiko in za zdravstvo, komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Večje znižanje bosta občutili ministrstvi za gospodarstvo in infrastrukturo.

Po naših preračunih se s predlogom rebalansa poraba ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo krči za 13,2 odstotka oz. skoraj 63 milijonov evrov manj. Področje podjetništva in konkurenčnosti bo ob 32 milijonov evrov, od tega bo skoraj 12 milijonov evrov manj namenjenih podpori razvoja turizma, okoli sedem milijonov evrov manj pa spodbudam za rast in razvoj podjetij.

Resorju ministrstva za infrastrukturo in prostor se bo po naših preračunih poraba krčila na 13 odstotkov, predvsem na račun klestenja železniških naložb. Namenjenih bo skoraj 88 milijonov evrov manj. 107 milijonov evrov manj bo deležen promet in prometna infrastruktura, v okviru tega največ, 75 milijonov evrov manj, železniška infrastruktura. Okoli 16 milijonov evrov več pa bo namenjenih cestni infrastrukturi.

Zdravstveni resor bo z rebalansom ob 21 milijonov evrov. Sredstva se bodo klestila predvsem na področju investicij, a minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da bodo kljub temu lahko glavne projekte peljali naprej. rekorder pri varčevanju pa je ministrstvo za zdravje, kjer rebalans predvideva kar 18,9 odstotka manj sredstev, predvsem zaradi temeljitega klestenja naložb.

Rebalans znižuje tudi sredstva ministrstvu za zunanje zadeve, za 11 milijonov evrov oz. za 12,7 odstotka. Resorni minister Karel Erjavec je ocenil, da bo ministrstvo z določenim obsegom sredstev lahko zaključilo leto, da pa bo treba nekatera plačila članarin prenesti na zadnji dan leta ali v prihodnje leto.

Proračun ministrstva za kulturo se zmanjšuje s 179 milijonov na 163 milijonov evrov. Najbolj so posegli na področje investicij, zmanjšali pa so tudi sredstva javnim zavodom, in sicer za 1.379.000 evrov. Niso pa se, kot je poudaril minister, dotikali živih programov v kulturi.

Ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo se z rebalansom sredstva zmanjšujejo za približno deset milijonov evrov. Izpad bodo poskušali nadomeščati z manjšim obsegom javnih naročil in investicij, varčevanjem pri materialnih stroških, pri zaposlenih pa bo na podlagi podpisanega dogovora s sindikati manj sredstev za plače. Prav tako še vedno velja enoodstotno zmanjšanje števila zaposlenih na letni ravni.

Ministrstvu za obrambo predlog rebalansa namenja za okoli 22 milijonov oz. za 5,8 odstotka manj sredstev od doslej predvidenih. Pripravljen je v višini 356,59 milijona evrov. Največje znižanje v nominalnem obsegu sredstev je predvideno pri finančnih sredstvih Slovenske vojske, in sicer za 16,99 milijona evrov.