Referendum dokončno v rokah ustavnega sodišča

Tako predlagatelji novele kot pobudniki referenduma verjamejo v trdnost svojih argumentov.

Objavljeno
15. maj 2015 22.33
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Tako pobudniki referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki nasprotujejo izenačitvi pravic istospolnih partnerstev z raznospolnimi, kot predlagatelji zakonskih sprememb, so prepričani, da so ustavnemu sodišču poslali dobro argumentacijo, da bo odločilo njim v prid.

»Očitki predlagateljev referenduma so neutemeljeni, novela je bila sprejeta zakonito. Državni zbor ima vse pristojnosti, da uredi to področje in po 30 letih končno odpravi diskriminacijo in nedopustno razlikovanje na podlagi spolne usmerjenosti,« je na obravnavi odgovora državnega zbora ustavnemu sodišču na ustavno pritožbo koalicije Za otroke gre! dejal predlagatelj spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih Matej T. Vatovec (ZL). Opozorila, da se posega v otrokovo korist, je označil kot neutemeljene strahove in manipulacije. Poudaril je, da otrok ni človekova pravica nikogar in da novela zakona ne posega v postopek posvojitve, ki je še vedno v rokah centrov za socialno delo, da otroku brez staršev najdejo najboljše možno okolje. Upa, da se bo ustavno sodišče opredelilo do vprašanja in določilo jasen standard, da se o človekovih pravicah ne moremo odločati na referendumu.

Po drugi strani Marijan Pojbič (SDS) pričakuje, da bo ustavno sodišče sprejelo »ustrezno rešitev« in referendum dovolilo, ker so določene spremembe v zakona za širšo javnost nesprejemljive. »Razprava, ali je referendum dovoljen, je kršitev človekovih pravic. Glasu ljudstva ni mogoče utišati,« je prepričana Iva Dimic (NSi).

Odgovor, ki bo v imenu državnega zbora najpozneje v ponedeljek poslan na ustavno sodišče, so podprli poslanci ZL, SMC, SD, Desusa in Zaaba v parlamentarnem odboru za delo, družino in socialne zadeve. Več predstavnikov teh strank je opozarjalo na sovražni govor nasprotne strani in na pomanjkanje pravne argumentacije pri referendumski pobudi.

Zelo podobni očitki so tudi z nasprotne strani. »Izjava, ki so jo pripravili nasprotniki referenduma, me je osebno razžalila, ker so dejali, da nimamo nobenih argumentov, ampak da gre za eno samo homofobijo. To je sovražni govor do nas oziroma do vseh tistih ljudi, ki mislijo drugače, kot misli skupina strank, ki je ta zakon sprejela,« je dejala sovoditeljica koalicije Za otroke gre! Metka Zevnik. Po besedah Aleša Primca pa so na nek način zadovoljni z odgovorom Združene levice: »Iz njega izhaja, da je referendum o noveli dopusten in ni protiustaven. V tem dokumentu nas niso v ničemer izpodbili. Strinjajo se s tem, da zakonska zveza med možem in ženo ni protiustavna, s tem, da posvojitev ni pravica istospolnega para in tudi s tem, da ta zakon posega na več kot 70 drugih zakonov,« je Primc interpretiral odgovor državnega zbora.

Ob včerajšnjem dnevu družin je novelo zakona podprla Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS): »Po sedanji zakonodaji so družine heteroseksualnih staršev bolj enakopravne od družin homoseksualnih staršev, kjer so predvsem otroci tisti, ki vsak dan občutijo diskriminacijo na svoji koži. Če imamo kampanje, ki zagovarjajo pravice otrok, potem je treba zagovarjati pravice vseh otrok. Nikakršne bojazni ni, da bodo zaradi družinske zakonodaje, ki bo izenačila pravice staršev različnih spolnih usmerjenosti, družine v Sloveniji 'izumrle'.«