Referendum o arhivih bi stal 3,5 milijona evrov

V državnem proračunu izvedba referendumov letos ni načrtovana. Denar bi vlada morala zagotoviti iz državnih rezerv.

Objavljeno
12. februar 2014 19.55
Posodobljeno
13. februar 2014 08.00
jer referendum
 P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Direktor državne volilne komisije Dušan Vučko je včeraj ocenil, da bo izvedba referenduma o arhivih, če pobudniki zberejo 40.000 podpisov, stala okoli 3,5 milijona evrov.

Morebitna hkratna izvedba evropskih volitev in referenduma bi strošek referenduma znižala na okoli 1,5 milijona evrov, je povedal Vučko in opozoril, da so to le grobe ocene. Nekaj stroškov, v višini okoli sto tisoč evrov, bodo z volitvami in referendumom imela tudi posamezna ministrstva.

Sicer pa je včeraj predsednik republike Borut Pahor podpisal odlok o razpisu evropskih volitev. V ponedeljek, 24. februarja, bo mogoče na upravnih enotah že overiti prve podpise podpore za vložitev kandidatnih list. Neodvisni kandidati bodo v dveh mesecih morali zbrati tri tisoč podpisov volivcev, da bila njihova imena na glasovnicah. Pri strankarskih kandidaturah bodo zadoščali štirje podpisi poslancev. Volitve, ki bodo 25. maja, bodo po ocenah državne volilne komisije stale skoraj štiri milijone evrov. »To ni neobičajno. Se je že dogajalo ... Smo demokratična država,« je Pahor po podpisu odloka odgovoril na vprašanje, kaj meni o zbiranju podpisov za referendum, ki se začenja skoraj hkrati s podpisom odloka o volitvah.

V državnem proračunu izvedba referendumov letos ni načrtovana. Denar bi vlada morala zagotoviti iz državnih rezerv.