Referendum: varuhinja napoveduje ustavno presojo

V primeru zavrnitve novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo Nussdorferjeva zahtevala ustavno presojo zakonodaje.

Objavljeno
29. oktober 2015 21.01
Ljubljana 27.05.2011 - Video konferencni sistem za izvajanje zaslisanj na daljavo - na sliki Vlasta Nussdorfer.foto:Blaz Samec/DELO
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je napovedala, da bo v primeru zavrnitve novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zahtevala ustavno presojo zakonodaje, ki je diskriminatorna do istospolnih parov. Odločitev ustavnega sodišča pa spoštuje.

O odločitvi ustavnega sodišča varuh ne sme imeti nobenega komentarja, je dodala varuhinja. Vsega, kar bo varuh storil v primeru zavrnitve zakona, zdaj tudi ni mogoče napovedati. Namestnik varuhinje Jernej Rovšek pa je pojasnil, da so – že ob sprejemu novele zakona o zakonski zvezi – z nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju enakosti glede na spolno usmerjenost, ugotovili, da na posameznih področjih zakonodaja ni izenačila istospolne zveze z raznospolnimi. Odločili so se, da bodo počakali s presojo ustavnosti teh predpisov.

Če zakon na referendumu ne bo potrjen, bodo spet proučili možnost, da na ustavno sodišče vložijo presojo ustavnosti tistih predpisov, ki vsebujejo diskriminatornost do istospolnih. Tak primer je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer zakon taksativno našteva, kdo šteje za družinskega člana zavarovanca in se na tej podlagi lahko sprejme v zdravstveno zavarovanje. V tej zakonski določbi registrirani partner istospolne partnerske skupnosti ni opredeljen kot družinski član, zato ni pravne podlage, da bi se registrirani partner zavaroval kot družinski član.