Referenduma ne bo na dan volitev

Po sodbi: Janko Veber po dogovoru koalicije onemogočil hkratnost. Eva Irgl protestira, da je to zloraba postopka.

Objavljeno
18. april 2014 18.41
Arhiv Slovenije v Ljubljani, 5. avgusta 2013
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Predsednik državnega zbora Janko Veber je danes izredno sejo DZ že sklical za četrtek prihodnji teden in s tem onemogočil, da bi bilo referendum še mogoče razpisati na dan evropskih volitev.

Odločanje poslancev že v torek, kar bi še omogočilo hkratnost, je od Vebra pred tem zahtevalo vseh 26 poslancev SDS. A že na jutranjem posvetu vodstva parlamenta se je pokazalo, da za to ni možnosti.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je koalicijske predstavnike skušal prepričati s povzemanjem razlage ustavnega sodišča, ki je zapisalo, da morajo »datum določiti tako, da bo omogočil čim večjemu številu volilnih upravičencev udeležbo na referendumskem glasovanju«.

Ni primernejšega datuma kot je dan evropskih volitev, da bi to zagotovili, je ocenil Tanko. A mu je Veber ugovarjal, da razsodbe ne razume na način, da dovoljuje razpis referenduma na en sam datum.

Še ostrejši je bil Jani Mödernderofer (PS), ki je ponovil očitke PS, da je sodišče preseglo svoje pristojnosti z odločitvijo, da referendum ne sme biti v času počitnic ali praznikov.

Franc Jurša (Desus) pa je ocenil, da so arhivi tako pomembna stvar, da o njih ne smemo odločati na dan volitev.

Katero nedeljo v juniju bo referendum, bo koalicija določila v odboru za kulturo, ki bo prihodnji teden v sredo pripravil odlok za četrtkovo izredno sejo parlamenta. Po neuradnih informacijah bi referendum lahko določili za 8. junij.

Eva Irgl: To je zloraba

»Koalicija skupaj s predsednikom državnega zbora dela vse v smeri, da prepreči izvedbo referenduma skupaj z evropskimi volitvami. Pri tem gre za zlorabo postopka, saj tudi iz obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča izhaja, da mora Državni zbor narediti vse, da bi se lahko referenduma udeležilo največje možno število ljudi,« se je na dogajanje popoldan odzvala Eva Irgl (SDS), ki je prva podpisala zahtevo za referendum in sprožila tudi spor pred ustavnim sodiščem proti izvedbi referenduma 4 maja.

Irglova je opozorila še, da obstaja le še bolj teoretična možnost, da se referendum vendarle izpelje skupaj z evropskimi volitvami, če bi državni zbor prihodnji teden v četrtek za dan začetka volilnih opravil v odloku določili kar dan, ko bo odlok o razpisu referenduma naslednji dan objavljen v uradnem listu.