Referendumske spremembe podpira večina poslancev

Glasovi celotne koalicije in SD bi zadostovali za sprejem ustavne spremembe tudi brez največje opozicijske stranke.

Objavljeno
04. januar 2013 12.37
Posodobljeno
04. januar 2013 12.55
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana - Ali predlog za drugačno referendumsko ureditev na ustavni ravni dejansko uživa zadostno politično podporo, bo jasno v četrtek, 10. januarja, ko bo seja ustavne komisije.

Po današnjem drugem delovnem sestanku predsednika državnega zbora Gregorja Viranta z vodji poslanskih skupin vse kaže, da je tako. Predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina ustavne komisije, in bo samo malenkostno spremenjen, podpira celotna koalicija in opozicijska stranka SD.

V PS se do predloženih ustavnih sprememb še niso izrekli, saj, tako vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, je treba resno razmisliti o predlaganih rešitvah. Kot pomembno dejstvo je izpostavil odločitev ustavnega sodišča glede zahtev za referendum o zakonu o slabi banki in zakonu o državnem holdingu. »Ne glede na to, ali ustavo spreminjamo ali ne, je referendum v tej državi težko izvesti,« je dejal in ocenil, da se »nam zato v resnici nikamor več ne mudi.«

Po Virantovem prepričanju pa gredo ustavne spremembe v smer, da se iz referenduma naredi resen institut neposredne demokracije, saj je »referendum danes v veliki meri sredstvo za medsebojna politična obračunavanja.«
Po napovedih bi lahko prvo fazo odločanja o referendumskih spremembah državni zbor opravil še ta mesec, končno odločitev pa bi lahko poslanci sprejeli februarja.