Registriranje dvokolesnikov morda odpade

Državni svet bo odločal o vetu na obvezne čelade in registracije dvokolesnikov, morda pa tudi o mini davčni reformi.

Objavljeno
26. september 2016 21.01
shutterstock/kolo
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Ali bodo prihodnji mesec čelade na kolesih že obvezne za mladoletne in ali bo večina koles z motorji prihodnje leto morala v postopke registracij, ni gotovo. Državni svet bo jutri odločal o vetu, ki bi novosti lahko celo razveljavil.

»Poglejte, kakšen revolt je na družabnih omrežjih,« je državni svetnik Bojan Kekec potrdil, da bo s skupino svetnikov zahteval odločanje državnega sveta o vetu na dopolnitev zakonov o motornih vozilih in pravilih cestnega prometa. Kekec je povedal, da odločanje zahtevajo, ker popravka zakonov »ljudem prinašata le nepotrebne dodatne stroške in administrativna opravila«. Zahtevo za odločanje o vetu je devet svetnikov že podpisalo in vložilo.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar je izredno sejo, na kateri bodo svetniki glasovali o vetu, zaradi te zahteve že sklical za jutri ob 18. uri.

Mogoče je, da bo večina svetnikov ustavila veljavnost novosti, ki so jih prejšnji teden izglasovali pretežno poslanci SMC. Poslanci vladne SD in opozicije so bili proti, večina poslancev Desusa pa je na glasovanju manjkala.

Po novem bi morali državljani približno 20.000 dvokolesnikov z motorji, s katerimi ni mogoče voziti hitreje kot 25 kilometrov na uro, prihodnje leto registrirati in zavarovati, zanje pa bi bile odslej obvezne čelade, s 14 na 18 let pa bi se povišala tudi starost za obvezno nošenje čelade za kolesarje. 

V primeru veta ponovno glasovanje

Če bo veto jutri izglasovan, bodo novosti obveljale le, če jih bo pri ponovnem glasovanju državnega zbora podprlo najmanj 46 poslancev.

V vrhu zbora je neuradno slišati, da za koalicijo registriranje mopedov ni prioriteta, da morebitnega veta ne bodo odpravljali hitro in da niti ni nujno, da bodo pri novostih vztrajali za vsako ceno.

Državni svet bo jutri odločal tudi o vetu na zakon o kolektivnem upravljanju avtorskih in sorodnih pravic. Neuradno pa je slišati, da bi dnevni red lahko zvečer razširili in odločali še, ali z vetom ustaviti zakone iz male davčne reforme, o kateri poslanci glasujejo danes.