Kdo so najbolj razsipni ministri?

Letni proračun so v pol leta že krepko pokurili ministri Bizjak Mlakarjeva, Židan, Počivalšek ...

Objavljeno
27. september 2015 22.57
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – O zapravljivosti za reprezentanco, ker je posameznim ministrom v pol leta uspelo porabiti celo nekajkrat več, kot bi smeli v celotnem letu, bo razpravljal državni zbor. To so prejšnji teden izglasovali poslanci SDS, SMC in poslanka ZL. Proti so bili poslanci SD, Desusa in eden iz SMC.

Podatki finančnega ministrstva o porabi za reprezentanco v prvih šestih mesecih kažejo razlog, zakaj so bili poslanci Desusa in SD najverjetneje proti splošni razpravi državnega zbora prihodnji mesec o pretiranih državnih pogostitvah. Njihovi ministri so med večjimi grešniki.

Rekorder med desetimi državnimi organi po največ porabljenega denarja je ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Julijana Bizjak Mlakar (Desus). To bi smelo porabiti sedem tisočakov na leto, a je v šestih mesecih pokurilo kar 16.746 evrov. V pol leta je »kulturi« letni načrt uspelo uresničiti 240-odstotno.

Sledi ministrstvo za kmetijstvo, vodi ga predsednik SD Dejan Židan, ki bi v celem letu smelo porabiti 17.429 evrov. Že v prvi polovici leta so zapravili 30.333 evrov.

Tretje je ministrstvo za izobraževanje, ki ga zaradi menjav ministrov ni ves čas vodila Maja Makovec Brenčič (SMC). To je ob letnem načrtu 12.596 evrov že v prvi polovici leta porabilo 20.658 evrov.

Pahor nevarno blizu meje

Med desetimi državnimi organi, ki so v šestih mesecih za reprezentanco odrinili največ, so le ta tri ministrstva že prebila celoletno načrtovano porabo. Nevarno blizu tej meji pa je tudi predsednik republike Borut Pahor. Pri njem so v pol leta porabili skoraj devet desetin načrtovanega za vse leto. Največji stroški z reprezentanco so povezani z obiski v tujini, ki so jih večino opravili v prvi polovici leta, so opozorili v predsednikovem kabinetu.

Med varčne sodijo generalni sekretariat vlade, kabinet predsednika vlade in državni zbor, ki so daleč pod načrti.

Židan krepko več kot Cerar

Ali bo o zapravljanju za reprezentanco prihodnji mesec razpravljal celoten zbor, so poslanci v četrtek ponoči glasovali na zahtevo opozicijskega poslanca Vinka Gorenaka (SDS). Običajno opozicija s takšnimi predlogi nima možnosti. Od leta 2011 do začetka letošnjega leta ni bilo primera, da bi zbor izglasoval splošno razpravo o odgovoru minsitra na poslansko vprašanje. Zanjo je bilo 27 poslancev, 13 jih je bilo proti.

Prve nekoliko pobalinske ocene v opoziciji so bile, da je SMC z neglasovanjem pustila na cedilu koalicijska partnerja SD in Desus in omogočila SDS, NSi in ZL »zmago«. Toda izpis, kako je kdo glasoval, kaže drugačno sliko. Za splošno razpravo o zapravljanju je bilo 12 poslancev SMC, 14 poslancev SDS in Violeta Tomić (ZL). Proti pa je bilo sedem poslancev iz Desusa, pet iz SD in eden iz SMC. Vsi drugi so se vzdržali ali jih ni bilo. Za razpravo je glasoval tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Številke kažejo, da je celoten državni zbor, ker so v njem ravnali varčno in v pol leta porabili le tretjino načrtovane letne vsote, za reprezentanco zapravil manj kot kmetijsko kmetijstvo. Dejanu Židanu je uspelo krepko prehiteti celo bolj varčnega premiera Mira Cerarja.

Jurša: Ta miličnik, policist ...

Pred glasovanjem je poslanec Gorenak večino skušal prepričati z nekaj nenavadnimi preračuni, denimo, da bi z denarjem, ki ga je za reprezentanco porabilo zunanje ministrstvo, vsi poslanci Desusa lahko v menzi državnega zbora kosili kar 32 let. Zunanje ministrstvo ne sodi med grešnike. V prvi polovici leta je porabilo manj kot pol predvidene letne vsote, res pa je zanj v proračunu rezervirano največ denarja za reprezentanco.

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, vsota vključuje tudi reprezentanco za vsa veleposlaništva. Da Jurša ob Gorenakovih preračunih ni bil najboljše volje, je pokazal s pripombo, da bi »od nekdanjega miličnika, policista, komandirja milice pa vse do ministra za notranje zadeve pričakoval, da podatke preveri, preden stopi pred kamere«.

Matjaž Han
(SD) je pred glasovanjem prejšnji teden tudi pojasnjeval, da je poraba za reprezentanco na kmetijskem ministrstvu, ki ga vodi predsednik SD, netočno prikazana, ker vsebuje le šest tisoč evrov prave reprezentance, drugo so stroški zloženk za projekt razvoja podeželja, sejem v Berlinu, pogostitve 150-članske delegacije iz Kitajske ... Ni pa Han (še) pojasnil, zakaj vseh teh »postavk« niso bolje načrtovali, da je minister v pol leta za reprezentanco porabil dvakrat več, kot bi smel celo leto.

V celoti izdatki še pod načrti

Če upoštevamo prav vse organe, je bila najbolj varčna državna volilna komisija, ki v pol leta ni porabila niti centa od načrtovanih 1700 evrov. Kar ni nenavadno, saj ni bilo volitev. Odstotkovno pa je načrte najbolj prebilo gospodarsko ministrstvo Zdravka Počivalška, ki je za reprezentanco letos predvidelo 700 evrov, porabili pa so jih v pol leta 4652 ali kar 665 odstotkov letne vsote.

Po podatkih finančnega ministrstva je bilo za izdatke reprezentance z rebalansom proračuna za letos načrtovano 1.539.896 evrov. V prvem polletju je poraba dosegla 751.219 evrov ali 48,78 odstotka zneska, predvidenega za te namene. V celoti gledano so se državni organi načrtov torej še kar držali.

Povrnitev za drugi tir?

Poslanci vladnih strak so nas danes neuradno opozorili, da se pomemben razlog, da je veliko poslancev SMC glasovalo za splošno razpravo o porabi denarja za reprezentanco po poslanskem vprašanju Vinka Gorenaka, skriva v glasovanju uro pred tem, ko je bil že izglasovan sklep, da bo zbor opravil splošno razpravo o odgovoru na poslansko vprašanje ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča o gradnji drugega tira.

Poslansko vprašanje o tem sta ministru postavila Ljubo Žnidar (SDS) in Janko Veber (SD). Pred glasovanjem ali opraviti še splošno razpravo o odgovoru ministra na Vebrovo vprašanje, sta glasovanje za napovedala Janko Veber (SD) in Tomaž Gantar (Desus). Za Vebrov predlog je bilo 37, proti pa 30 poslancev. Glasovanje strankarsko ni bilo disciplinirane vrste. Za je bilo 14 poslancev SDS, šest iz SD, po pet iz Desusa in ZL, trije iz NSi, dva iz SMC in po eden  nepovezan in predstavnik narodnosti. Proti je bilo 29 poslancev SMC in vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša. Enak sklep ob podobnem Žnidarjevem vprašanju ministru pa so poslanci po tem zavrnili.

Kako redko poslancem uspe doseči še splošno razpravo o odgovorih ministrov, kaže statistika državnega zbora. Od leta 2004 do 2008 je bila le štirikrat izglasovana splošna razprava o odgovorih na poslansko vprašanje, med letoma 2008 in 2011 desetkrat in od leta 2011 do začetka letošnjega leta nobenkrat.

Pregled porabe denarja za pogostitve vseh ministrstev in drugih oblastnih institucij iz integralnih sredstev (s klikom na ime stolpca lahko sami sortirate podatke):