Resetatorji: Smer? Ekonomska ustava!

Pobudniki so iniciativo Gremo na volitve ustanovili, da bi državljane pozivala k podpori predčasnih volitev.

Objavljeno
22. junij 2011 12.38
Posodobljeno
22. junij 2011 12.49
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - »Razlogov za predčasne volitve je vsak dan več. Če se malo navežem na premiera Boruta Pahorja, bi lahko rekel, da imamo ladjo, ki se zaletava iz čeri v čer. Kapitan, ki si je izbral slabo in med seboj sprto častniško četo, pa se je priklenil na krmilo in ga noče prepustiti nikomur drugemu. Težava pa je, da s kapitanom tonemo tudi vsi potniki,« je na tiskovni konferenci ustanoviteljev spletne strani GremoNaVolitve.si sedanje politično stanje karikiral nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant.

»Levi trojček je po izstopu Zaresa iz vladne koalicije mrtev. To pomeni, da se gre največja vladna stranka SD slepce in s tem vara volilno telo. Tisto, kar je dobilo mandat za vladanje, se je namreč razsulo,« je dodal še drugi »resetator« ekonomist Rado Pedzir. Prav zato so ustvarili spletni prostor, kjer so lahko posamezniki izrazili svojo željo po institucionalni rešitvi političnega kaosa, pojasnjujejo udeleženci odmevnega posveta Resetirajmo Slovenijo in snovalci njegovega nadaljevanja GremoNaVolitve.si. Pod spletno peticijo se je v 12 dneh podpisalo okoli 16.500 internetnih uporabnikov – največ v prvih dneh –, zapisali pa so tudi več kot 500 priporočil na socialnem omrežju Facebook. »S številom smo zadovoljni še zlasti zato, ker za njim ne stoji noben strankarski aparat,« je pojasnil Gregor Virant.

A civilna pobuda ni povsem »strankarsko nedolžna«. Največja opozicijska stranka SDS na svoji spletni strani ponuja povezavo do omenjene peticije, ki poziva k predčasnim volitvam. »Zelo sem razočaran, da niso enako ravnale tudi druge stranke. Upam, da se bodo še pridružile,« je na naše vprašanje, ali jih to kakorkoli moti oziroma ogroža njihov neodvisni status, odgovoril Pezdir. Spletna stran GremoNaVolitve.si bo po zagotovilih sogovornikov še naprej zbirala podpise, po začetnem navdušenju pa bo odslej delovala v nekakšni »stand by« obliki. To pomeni, da se bodo Pezdir in druščina sproti odzivali na aktualne dogodke in objavljali posamezne dokumente in mnenja.

Naslednji veliki met šesterice – na srečanju z novinarji sta zaradi zdravstvenih težav manjkala Matej Lahovnik in Marko Pavliha – pa bo po napovedih Rada Pezdirja ekonomska ustava. Gre za idejo o novi temeljni družbeni pogodbi, ki naj bi preprečila, da bi ekonomska politika postala sredstvo za nakup volilnih glasov in tarča različnih interesnih skupin. Žiga Turk je k temu dodal, da v Sloveniji potrebujemo politiko, ki bi se bila o pomembnih stvareh sposobna hitro odločati. Četrti izmed sogovornikov ekonomist Janez Šuštaršič je povedal, da na domačem političnem prizorišču zdaj ne vidi nobene stranke, ki bi bila sposobna v celoti izpeljati njihove predloge, sami pa se v stranko (še) ne nameravajo preoblikovati.