Rešitev za prostovoljno pokojninsko zavarovanje pripravljena

Svobodni sindikati so opozorili na nedopustnost 320-odstotnega dviga obveznega pokojninskega zavarovanja.

čet, 14.02.2013, 13:55

Ljubljana  - Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pripravili predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bo dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje, ki ga morajo plačati prostovoljno vključeni v zavarovanje, postopen. Svobodni sindikati so namreč opozorili na nedopustnost 320-odstotnega dviga.

Po opozorilu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) morajo prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje po pokojninski reformi za obvezno pokojninsko zavarovanje plačati 186 evrov mesečno, medtem ko so po starem zakonu 58 evrov.

Poleg osnove za obvezno pokojninsko zavarovanje pa se je povišala tudi osnova za obvezno zdravstveno zavarovanje, ker je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju povezan s pokojninskim zakonom. Tako se je mesečni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje dvignil z dobrih 14 evrov na dobrih 45 evrov, so opozorili v ZSSS.

Minister za delo Andrej Vizjak je v torek v izjavi za javnost, sicer namenjeni reformi trga dela, dejal, da je predlog novele pokojninskega zakona že pripravljen. V skladu z njo bo dvig na višji znesek prispevka postopen, je pojasnil.

»Filozofija nove določbe v pokojninski reformi je ta, da se za pokojninsko dobo plačuje najmanj od najnižje pokojninske osnove,« je dejal.

»Če nekdo želi, da mu pokojninska doba z dokupom teče, plača ta minimalni znesek. Pravica prej ni bila sorazmerna z vplačanim zneskom. Če nekdo plača 58 evrov na mesec, ne more potem pričakovati 200 ali 300 evrov pokojnine. Pokojnina mora biti povezana z vplačanimi prispevki,« je poudaril. Strinja pa se, da mora biti dvig postopen. V tem smislu je pripravljena tudi novela.

Opozoril pa je tudi, da so bili prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, ki so po prejšnjem zakonu za obvezno pokojninsko zavarovanje plačevali 58 evrov na mesec, zavarovani le za ožji obseg pravic.

ZSSS je v torek znova pozval ministrstvo za zdravje, naj skliče sestanek, na katerem bi skušali najti rešitev za prostovoljno vključene v pokojninsko zavarovanje. Z ministrstva za zdravje pa so danes za STA sporočili, da so v zvezi s tem vprašanjem sindikate napotili na ministrstvo za delo. To se je zavezalo, da bo zadevo glede prispevkov, ki jih pokriva, in posledično tudi prispevkov glede obveznega zdravstvenega zavarovanja saniralo, so še navedli na ministrstvu za zdravje.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Kobra

A res moramo ostali 99% Slovencev plačevati za krizo ?, ki je nismo povzročili, za 1% bogatih ***politikov,

***(namenoma jih ne imenujem "Slovencev" ampak "politikov", ker so nakraden denar naložili v neslovenskih bankah).

DOST@VAS.MAMO.SI

levi in desni SKORUMPIRANI POLITIKI še vedno KRADEJO, VLADAJO in LAŽEJO
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj,
saj Janškoviću ne dovolimo vrniti se nazaj.

Levi@FERTIK.SI & Desni@FERTIK.SI

14. februar 2013, ob 18:16:04
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej