Revoltirana anketa: Blokada Hrvaške je bila dobra ideja

Podpirajo jo kar štirje od petih udeležencev naše zadnje revoltirane ankete.

Objavljeno
14. september 2017 15.38
mdr*Mnenja/SP
A. M.
A. M.

Vse kaže, da si je vlada Mira Cerarja s svojo nedavno odločitvijo, da zaradi hrvaškega nespoštovanja vladavine prava (beri: nespoštovanja odločitve arbitražnega sodišča o mejnem sporu med državama) ustavi pot južne sosede v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), pridobila precej simpatij državljanov in posledično dragocenih političnih točk.

V naši zadnji revoltirani anketi, v kateri smo vas spraševali, ali se strinjate s to potezo vlade, je namreč kar 80 odstotkov udeležencev odgovorilo pritrdilno, pri čemer jih slabi dve tretjini to utemeljuje s hrvaškim neizpolnjevanjem pogojev za vstop v OECD, dobra tretjina pa meni, da lahko Slovenija le na ta način prisili sosedo k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča.

Za medsosedsko sožitje je precej slaba novica, da samo vsak deseti anketiranec, natančneje 11 odstotkov, nasprotuje slovenski blokadi, češ da s tem tvegamo dolgoročno zaostritev odnosov, devet odstotkov pa jih meni, da bi Ljubljana z bolj umirjeno politiko do Zagreba lahko dosegla več.

Kako vplivna je Cerkev?

V novi revoltirani anketi vas po nedavnem govoru kardinala Franceta Rodeta v Šentvidu pri Stični, v katerem se je med drugim pridušal čez domnevno sovraštvo do Cerkve na Slovenskem, ki da se izkazuje tudi skozi ustavno določeno ločenost Cerkve in države, sprašujemo po vašem mnenju o vplivu slovenske Cerkve na politiko. Je ta prevelik, premajhen ali ustrezen? Odgovorite v revoltirani anketi.