Revoltirana anketa: Cerkev se pretirano vpleta v politiko

Da ima slovenska Cerkev prevelik vpliv na politiko, menijo kar trije od štirih udeležencev ankete.

Objavljeno
21. september 2017 12.09
Stanislav Zore slovenski metropolit in ljubljanski nadškof. Ljubljana, Slovenija 16.decembra 2014.
A. M.
A. M.

Nedavni govor kardinala Franceta Rodeta v Šentvidu pri Stični, v katerem se je med drugim pridušal čez domnevno sovraštvo do Cerkve na Slovenskem, ki da se izkazuje tudi skozi ustavno določeno ločenost Cerkve in države, nas je spodbudil, da smo vam v zadnji revoltirani anketi postavili vprašanje: Kako velik je vpliv Cerkve v slovenski politiki?

Sodeč po rezultatih sicer zelo dobro obiskane ankete, Rodetove besede v slovenski javnosti niso naletele na voljna ušesa. Kar 77 odstotkov anketirancev namreč meni, da je vpliv Cerkve, ki da prikrito deluje prek nekaterih političnih strank, prevelik. Temu pritrjuje tudi večina komentarjev bralcev, ki so se odločili dodatno utemeljiti svoje mnenje.

Zgolj vsak deseti anketiranec na drugi strani meni, da je vpliv Cerkve premajhen in da bi se morala tudi formalno vključiti v politiko; v to skupino torej spadajo tisti, ki nasprotujejo ustavnemu določilu ločenosti Cerkve in države. Da je vpliv Cerkve ustrezen temu členu uprave, sicer meni 13 odstotkov anketirancev.

Kdo ogroža azijski in svetovni mir?

V novi revoltirani anketi pa vas po seriji raketnih in jedrskih poskusov Severne Koreje ter ognjevitem, groženj polnem govoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa v generalni skupščini Združenih narodov, sprašujemo, katera je tista država, ki najbolj ogroža azijski in svetovni mir? So to ZDA, Kitajska, Severna Koreja ali Rusija? Odgovorite v revoltirani anketi.

Po arhivu revoltiranih anket lahko brskate TUKAJ.