Rijavčeva ostaja edina kandidatka za NS državnega holdinga

Izbiranje nadzornikov holding v DZ preložili, ker še ni vladnih kandidatov.

Objavljeno
01. februar 2013 05.40
Posodobljeno
01. februar 2013 07.00
jer/ Seja DZ, Drzavni zbor, slovenski poslanci
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Ljubljana - Mandatno volilna komisija je zjutraj na predlog vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka preložila izbiranje štirih kandidatov za člane nadzornega sveta državnega holdinga.

Tanko je preložitev predlagal, ker vlada še ni ponudila svojih štirih kandidatov in zato državni zbor nadzornega sveta v nobenem primeru danes ne bi mogel izbrati.

Točnih razlogov, zakaj niso določili kandidatov, iz vlade niso pojasnili, med poslanci pa je slišati, da je razlog najbrž izstop DL iz koalicije in odstop finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je vodil pomemben del postopka izbiranja v vladi.

Za prestavitev odločanja so glasovali vsi poslanci, ki so prišli na sejo mandatno volilne komisije. Matjaž Han iz opozicijske Sd je pred glasovanjem Tankov predlog podprl in opozoril, da je prav, da se pred odločanjem izkristalizira koalicija, ki bo državi vladala v naslednjih mesecih in letih in ki bo morala tudi prevzeti odgovornost za odločitve.

Poslanci so s tem preložili izbiranje štirih kandidatov izmed šestih, ki so jih že prejšnji teden predlagale stranke, a so takrat odločanje preložili, ker za štiri kandidate stranke niso priložile vseh dokazil in potrdil, ki jih zahteva zakon. Pozitivna Slovenija predlaga mag. Andreja Cetinskega, Slovenska demokratska stranka dr. Aleša Štancarja, Desus Andreja Polenca, Ljudska stranka dr. Marka Smoleta, Državljanska lista dr. Mirka Mušiča in Nova Slovenija mag. Jovana Lukovca.

Edina že določena kandidatka, o kateri bi lahko odločal državni zbor, vseh devet jih mora potrditi z večino vseh poslancev, tako ostaja direktorica Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec, ki jo predlaga opozicijska komisija za nadzor javnih financ.