Romana Tomc je kandidatka SDS za predsednico države

Po večmesečnih ugibanjih, kdo bo v predsedniški tekmi zastopal barve SDS, je danes to uradno postala Tomčeva.
Objavljeno
09. september 2017 18.24
*uho* DZ - izredna seja
K. B., STA
K. B., STA
Ljubljana Evropska poslanka Romana Tomc uradno vstopa v boj za predsednico države, so odločili v svetu stranke SDS. Na predsedniških volitvah bo nastopila s sloganom Spoštujmo in sodelujmo, uradno pa se bo predstavila v ponedeljek v Mariboru, so zapisali na svoji spletni strani.

V največji opozicijski stranki več mesecev niso želeli razkriti, kdo bo njihov kandidat na volitvah za predsednika države. Za najverjetnejšega je veljala Tomčeva, ugibalo pa se je tudi Alešu Hojsu in v zadnjem času o Francetu Cukjatiju.

Odločitev za kandidaturo ni bila lahka, je Tomčeva povedala na svetu stranke, saj položaj predsednika države jemlje resno in odgovorno. »Želim ostati trdno na tleh in ne obljubljati stvari, ki jih ne morem izpolniti. To je moj slog, ki ga ne mislim spreminjati,« je povedala.

Verjame, da državljani za svojega predsednika želijo predvsem zanesljivega, dostojanstvenega in odločnega predsednika: »To je tisto, kar lahko obljubim brez oklevanja.«

Trenutno je poslanka evropskega parlamenta (EPP/SDS), kjer se ukvarja z zaposlovanjem in socialnimi zadevami, z ugotavljanjem pranja denarja, izogibanja davkov in davčnih utaj ter ostalimi ekonomskimi in monetarnimi zadevami.

Je tudi nekdanja poslanka in podpredsednica državnega zbora, v letu 2014 je bila podpredsednica parlamentarne skupščine sveta Evrope s sedežem v Strasbourgu.

Tomčeva se je v tekmi za funkcijo pridružila kandidatki SMC, ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, in kandidatki stranke NSi, ki je za kandidatko določilo predsednico stranke Ljudmilo Novak. SD je v tekmi za nov mandat podprla predsednika republike Boruta Pahorja, Desus naj bi o podpori kateremu od kandidatov odločila v torek. Odločitev je pričakovati še v Levici.