Rudarjem RTH bo razliko v višini pokojnine zagotovila država

Poslanci so sprejeli novelo za zagotovitev poklicnih pokojnin rudarjem RTH.

Objavljeno
12. junij 2014 19.08
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - DZ je danes s 43 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o zapiranju Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije. Novela določa posebne pogoje za poklicne pokojnine rudarjev, ki se niso oz. se ne bodo mogli prezaposliti, razliko v višini pokojnine pa bo zagotovila država, piše STA.

Zakon je namenjen rudarjem, ki si socialne varnosti ne morejo zagotoviti na drug način, npr. s prezaposlitvijo pri drugem delodajalcu. Zanje bo veljalo ugodnejše vrednotenje dodane dobe.

Upravičenci bodo delavci, ki so bili na dan 1. januar 2014 zaposleni v RTH, so bili v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje vključeni od začetka leta 2001 do konca leta 2013 ter so stari vsaj 49 let in imajo skupaj z dodano dobo 40 let pokojninske dobe. Ob tem se bodo odpovedali pravici do odpravnine ob upokojitvi, pravico do poklicne pokojnine pa bodo uveljavili do zaprtja RTH.

Višino poklicne pokojnine bodo izračunali na podlagi doslej zbranih sredstev delavca, ne bo pa smela biti nižja, kot bi znašala starostna pokojnina, ki bi jo delavec prejel za dopolnjenih 40 let pokojninske dobe. Razliko med sredstvi na osebnem računu zavarovanca in izračunano poklicno pokojnino bo zagotovila država. Poklicno pokojnino bodo delavcem izplačevali, dokler ne bodo izpolnili pogojev za starostno pokojnino.

Pogoje iz zakona bo po oceni vlade izpolnilo okoli 180 rudarjev, država pa bo za njihove pokojnine po tem zakonu zagotovila med 6,9 milijona in 12,05 milijona evrov.

Medtem se RTH, ki je od sredine marca v postopku delne prisilne poravnave, pripravlja na finančno sanacijo. Kot piše današnji Dnevnik, je RTH pripravil program finančnega prestrukturiranja in ga uskladil z bankami upnicami, vendar si je NLB vzela dodatni čas za njegov podroben pregled. Iz današnje objave na Ajpesu je razvidno, da je okrožno sodišče tej želji ugodilo, saj je v torek sprejelo sklep o podaljšanju roka za predložitev dokumentacije za en mesec.

V RTH so opravili cenitev premoženja in predlog za reprogramiranje odplačevanja kreditov, ki skupaj z obrestmi znašajo 14,6 milijona evrov. Celotno premoženje je ocenjeno na 43 milijonov evrov, obveznosti pa so konec maja znašale 16 milijonov evrov. V načrtu prestrukturiranja družbe so predvideli, da bodo 14 odstotkov kreditov poplačali ob koncu prihodnjega leta, preostali del pa enakomerno v letih 2016, 2017 in 2018, je za časnik pojasnil direktor RTH Bojan Jelen.

Banke upnice so ob tem zahtevale jamstvo v obliki premoženja družbe, z njimi pa so se dogovorili, da lahko odprodajo premoženje v višini osem milijonov evrov, ki jih poleg petih milijonov evrov iz državne blagajne še potrebujejo za poslovanje v tem in prihodnjem letu, je za časnik dodal direktor RTH.