Rupel Pahorju: Omalovažujemo osamosvojitev, poveličujemo diktaturo

Generalni konzul Dimitrij Rupel je napisal pismo predsedniku Borutu Pahorju. Predlaga mu, kako reševati Slovenijo.

Objavljeno
30. maj 2013 15.19
bsa zbor za republiko
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Ljubljana/Trst - Generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel je v pismu, ki ga je poslal predsedniku republike Borutu Pahorju, predstavil pet predlogov za rešitev položaja, v katerem se je znašla Slovenija.

Predsednika ob tem opozarja, da je »njegova - upravičeno srečna - zvezda v nevarnosti in da ga utegne, če ne bo ukrepal, prizadeti sramota«.

Rupel, ki je, kot piše v pismu, lani na predsedniških volitvah volil zoper Pahorjevega tedanjega tekmeca Danila Türka, Pahorja poziva, naj obsodi in prepreči ponovitev dejanj, kakršna je bila »rehabilitacija voditelja tajne komunistične policije«.

Nadalje predsedniku republike predlaga, naj v skladu s tradicijo, ki jo je uvedel Janez Drnovšek, in Pahorjevimi lastnimi pobudami pripravi posvet o pravni državi.

Rupel, kot poroča STA, tudi predlaga, naj predsednik Pahor vzame v zaščito vrednote osamosvajanja in se izreče o politični uporabi pravosodja, predvsem pa o enakosti pred zakonom in enakih merilih za vse.

Nekdanji vodja slovenske diplomacije Pahorju predlaga še, naj spodbudi nastanek enciklopedije slovenske osamosvojitve.

Poziva ga tudi, naj na predsedniški ravni sproži pogovor o metodah izbiranja najboljših ljudi za pomembna mesta v državi.

Rupel sicer v pismu izreče več kritik. Tako meni, da je nekdanji predsednik Türk skupaj s Pahorjevimi nekdanjimi koalicijskimi partnerji »precej kriv za zgrešene ocene slovenskih razmer«.

Omenja tudi komisijo za preprečevanje korupcije oziroma njeno »somišljeniško predhodnico«, ki je leta 2003 pod vodstvom Boštjana Penka, kot pravi, preprečila nastanek slovenske diplomatske akademije. »Ko bi jo imeli, nemara ne bi prišlo do nenavadne izbire veleposlanika v Nemčiji,« dodaja.

Nenavadno se mu zdi, da danes, kot je zapisal, omalovažujemo velike dogodke, kot sta bila slovenska pomlad ali osamosvojitev, »medtem ko - tako rekoč - poveličujemo diktaturo«.

Rupel tudi ugotavlja, da so bila v začetku pričakovanja v zvezi s slovensko državo velika, skrb zanjo pa izredna, »danes pa se zdi, nekateri pa to tudi javno in jezno izjavljajo, da je bila zaman«.

V pismu Pahorju še pravi, da v aktualni krizi Slovenija potrebuje spodbude za vključevanje in sodelovanje. »Slovenski ljudje dobre volje bi morali - tako kot v času osamosvajanja - strniti svoje vrste za učinkovitejše premagovanje krize in tranzicijskih stranpoti,« je prepričan.