Samo Fakin brez podpore SMC in ministrice

Fakin, ki ga je skupščina ZZZS danes imenovala za direktorja, na glasovanju v DZ ne bo imel podpre stranke SMC.

Objavljeno
25. marec 2015 16.01
Ljubljana 26.02.2009 - Novinarska konferenca po seji upravnega odbora ZZZS - na sliki Samo Fakin.foto:Blaž Samec/DELO
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc glede potrditve imenovanja Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na skupščini zavoda pravi, da podpira stališče predsednika vlade in SMC Mira Cerarja, da stranka Fakina na glasovanju v DZ ne bo podprla. Fakina ne podpirajo tudi v NSi, v SD pa ga bodo podprli. V ostalih parlamentarnih strankah se še niso izjasnili, ali podpirajo tudi tretji Fakinov mandat na čelu ZZZS.

Skupščina ZZZS je namreč danes s 30 glasovi za in petimi proti imenovala Sama Fakina za generalnega direktorja ZZZS. K imenovanju mora dati soglasje še DZ. Pri tem se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC.

Fakin pa ocenjuje, da je bila odločitev skupščine sporočilo politiki. »Če mi ne bodo dali podpore, nasprotujejo načinu dela zdravstvene blagajne, ki je edina med vsemi javnimi blagajnami poslovala pozitivno. Nasprotujejo načrtovanju, modri politiki, stabilnosti in transparentnosti.«

»Kaj delam narobe in kaj ZZZS dela narobe, predvsem pa kaj bi politika delala prav, v dobro državljanov«, se sprašuje. Je pa potrdil, da njegov program ni usklajen s programom SMC, ker njihovega še ni videl.

Tudi predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm je prepričana, da je Fakin pravi človek za to mesto. Ocenjuje tudi, da bo Fakin dobil podporo v DZ. »Razumem, da je SMC največja stranka v DZ, ni pa edina stranka. Menim tudi, da bo znotraj SMC nekaj podpornikov. Nedvomno bo DZ prepoznal dobro delo, ko bo soočen s tem predlogom,« je dejala.

Jernej Vrtovec iz NSi je novinarjem dejal, da je Fakin po njihovem mnenju eden od tistih ljudi, ki zavirajo razvoj zdravstvenega sistema v Sloveniji in zato njegova ponovna potrditev ne bi bila higienična. Tako Vrtovec meni, da je čas za nov obraz na čelu zdravstvene zavarovalnice. V NSi pričakujejo, da soglasje za imenovanje Fakina ne bo šlo skozi parlamentarno sito.

Če bo v DZ kljub nepodpori SMC potrjen, bo to njegov tretji mandat na čelu javne zdravstvene zavarovalnice. V nasprotnem primeru pa bo ZZZS moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja. Doslej se je v DZ dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato še leta 2002.