Samo Lozej postal prvi nadzornik Soda

Zamenjal je Otmarja Zorna, ki je junija odstopil zaradi nestrinjanja z načinom kadrovanja v državnih podjetjih.

Objavljeno
01. avgust 2013 17.13
Ma. G., gospodarstvo
Ma. G., gospodarstvo

Ljubljana - Predsednik nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe (Sod) je postal Samo Lozej, je Sod sporočil prek borznega Seoneta. Lozej je zamenjal Otmarja Zorna, ki je julija odstopil s funkcije zaradi nestrinjanja z načinom kadrovanja v državnih podjetjih.

Sod poleg Lozeja nadzorujejo še Aleksander Mervar, Roman Dobnikar, Nives Cesar, Stane Seničar, Pavle Gorišek, Miran Škof in Simona Razvornik Škofič. Vlada namesto Zorna še ni imenovala nadomestnega člana.

Nadzorni svet je sklenil od uprave družbe zahtevati oceno stanja, predvidene aktivnosti za prodaje državnih deležev v 15 družbah in načrtovane ukrepe za izboljšanje upravljanja in poslovanja v družbah, kjer ima država neposredno ali posredno večinski delež, so poročili iz Soda. Prav tako se bo seznanil s stanjem in projekcijami poslovanja družb slovenske energetike in družb iz sektorja promet in infrastruktura tako glede stanja na področju uresničevanja investicijskih projektov, kot tudi finančne sanacije in bodočih projekcij poslovanja.

Pregled finančne uspešnosti podjetij

Sod namerava v prihodnje tudi aktivneje pristopiti k pregledu finančne uspešnosti poslovanja državnih družb. Kot pravijo na Sodu, so uprave družb v državni lasti so odgovorne za poslovne rezultate in s tem za uspešnost poslovanja, nadzorni sveti teh družb pa za učinkovit nadzor nad poslovanjem in delom uprave. Sod bo uspešnosti družbe nadziral z rednimi četrtletnimi poročili, podatki o planiranju za prihodnja 3 leta, s tekočimi razgovori z nadzornimi sveti in/ali upravami družb, s sestanki, ko bo prišlo do nepredvidenih, posebno pomembnih dogodkov in z ukrepanjem ob resnem zaostajanju za potrjenimi poslovnimi načrti.

Akreditacijska komisija le še sedem članska

Nadzorni svet je sprejel tudi sklep, da se število članov Akreditacijske komisije zmanjša na sedem, kar pomeni, da člana, ki sta odstopila v mesecu juliju, ne bosta nadomeščena z novimi. Ob tem so bile sprejete tudi spremembe Pravilnika o pogojih, postopkih in merilih z vrednotenjem za ugotavljanje primernosti kandidatov za člane organov nadzora gospodarskih družb, v katerih ima država kapitalsko naložbo, ki pomeni izboljšave v postopkih akreditacije in nominacije kandidatov za člane nadzornih svetov državnih družb.