Schengen na kocki na makedonski meji

Iz državnega zbora: pomen dogovora šefov policij, vprašanja ministrici o begunskih centrih in Tanko o sobotnih protestih.

Objavljeno
29. februar 2016 18.23
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Nadzor na grških mejah ni učinkovit, »iregularni migranti« morajo biti zato preverjeni pozneje, najbolj učinkovito je to na makedonski meji, je premier Miro Cerar v pogovoru z novinarji opisal, kje je trenutno najpomembnejši del dogajanja s prebežniki. Cerar je v državnem zboru, kjer je govoril z novinarji, odgovarjal na poslanska vprašanja.

Premier je v pogovoru z novinarji dodal, da se na makedonski meji preprečujejo krizne situacije na drugih mejah na balkanski poti in ščiti schengen.

Kako se omejuje tok migrantov

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je morala pozneje odgovarjati na vrsto vprašanj o nastanitvenih centrih po državi. Večkrat je ponovila, da je alternativa tem centrom slabša za državo: razpršitev migrantov po državi. Opozorila je, da so centri še posebej pomembni ob ustavljanju migrantskega toka, ki smo mu priča. Zavrnila ni nobene možnosti, tudi centra v Kidričevem ne.

Dogovor šefov policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, da dnevno število beguncev, ki prestopijo mejo, ne sme preseči 580, še ni padel.


Kot kaže graf, je v desetih dnevih, odkar je bil ta dogovor v Zagrebu dosežen, v Slovenijo s Hrvaške prišlo trikrat več beguncev, iz Slovenije v Avstrijo pa dvakrat.

Število je mogoče preseči le v dogovoru, opozarjajo s slovenske policije. Hrvaška je večje število dvakrat napovedala, tretjič ne, zato so iz slovenske strani protestirali.

Besedilo sporazuma javnosti ni dostopno, namen dogovorjene omejitve pa je omogočiti le toliko poti migrantov, kolikor jih lahko varnostno in sicer države prenesejo in jih dopuščajo avstrijske omejitve. Dogovor je bil dosežen, ker nobena od držav ni hotela postala migrantski žep.

Poskus Tanka in Grimsa o levih ekstremistih

Na začetku seje zbora je danes vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko skušal doseči sklep zbora, da bi po sobotnih protestih od premiera Mira Cerarja zahtevali odziv na »naraščanje grozečega levega ekstremizma«. Kot je pojasnil Tanko, se je premier kritično odzival tudi na prejšnje bolj desne proteste po državi.

Tanku s predlogom ni uspelo. Predsednik Milan Brglez (SMC) ga je zavrnil, da je zlorabil institut postopkovnega vprašanja med sejo zbora na način, ki je mimo poslovnika.

Zgodbe o sobotnih protestih v državnem zboru pa s tem še ni konec. Za jutri zjutraj je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims (SDS) sklical nujno sejo o vprašanju varnosti in v vabilu zapisal: »po prikazu namer ekstremne levice, da je pripravljena poseči po nasilju«.