SD prva uradno vložila kandidaturo

Dve uri pozneje je na DVK prišla še delegacija Desusa z nosilcem liste Ivom Vajglom.

Objavljeno
18. april 2014 12.46
Posodobljeno
18. april 2014 12.46
Anton Gašper Frantar, vrhovni sodnik svetnik v Ljubljani, 15. april 2013.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Socialni demokrati (SD) so danes dopoldne prvi pri Državni volilni komisiji (DVK) uradno vložili kandidatno listo za evropske volitve. Nosilec liste je predsednik stranke Igor Lukšič. Kandidiraturo je s podpisi omogočilo deset poslancev te stranke, predstavnik liste, ki je dokumente predal predsedniku DVK Antonu Gašperju Frantarju, je Uroš Jauševec.

Točno opoldne pa so v prostore Državne volilne komisije prišli še predstavniki Desusa. Na vrhu njihove liste je Ivo Vajgl, ki je bil zadnja leta evropski poslanec Zaresa. Predstavnik te liste, ki ji je kandidaturo s podpisi omogočilo pet poslancev Desusa, Primož Heinz je DVK predal tudi več kot tisoč podpisov volivcev. Podpise je zbral Vajgl, a posebne vloge v postopku ne bodo imeli.

Frantar je predstavnikom Desusa pojasnil, da večina večjih strank napoveduje, da bodo kandidature uradno vložili v torek prihodnji teden, skrajni rok za vložitev pa se izteče v petek. Ko DVK dobi dokumente, takoj začne postopke preverjanja, da bi kandidature lahko tudi formalno potrdila. Čez dva tedna, če ne bo zapletov, bi lahko izvedli žrebanje vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah, ki bodo pred volivci 25. maja.

Kot je še povedal Frantar, so v oddaljene države, denimo Argentino in Avstralijio, že poslali uradne prazne glasovnice. Prvi rezultati volitev v Sloveniji bodo razglašeni 25. maja ponoči, ko se zapre zadnje volišče v Evropi. Točna ura še ni določena. Za uradne rezultate, ko bomo dokončno izvedeli, katerih osem kandidatov je bilo izvoljenih, pa bo treba počakati do junija, da bi DVK lahko prištela še vse glasovnice, ki bodo prišle iz tujine po pošti.