SD z interpelacijo zoper Žigo Turka

Turk: »Oh, ja. Ne samo strelovod, zdaj bom še poskusni zajec za oceno podpore vladi.«

Objavljeno
12. februar 2013 14.29
JANSA NA NOTRANJSKEM
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA

Predsednik SD Igor Lukšič je po poročanju STA na novinarski konferenci povedal, da bo SD najverjetneje do torka v DZ vložila interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka.

Še pred tem pa bo skušala za interpelacijo dobiti podporo drugih strank.

Turk se je na napoved interpelacije odzval popoldan z zapisom na tviterju, da zdaj ne bo samo strelovod, pač pa »še poskusni zajec za oceno podpore vladi«. V SDS pa so napoved interpelacije ocenili kot »škodljivo igračkanje neodgovornih«.

Po besedah Lukšiča so se za interpelacijo odločili zaradi tega, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.

Prepričani so tudi, da Turk resorja ni vodil v prid področij, ki jih je pokrival, ampak »v prid idej in zamisli ministra za finance«, poroča STA.  »Torej v smeri, kako zadeve zmanjševati, ne pa, kako jih okrepiti,« je dejal Lukšič.

Še pred vložitvijo interpelacije bodo po besedah predsednika SD zanjo skušali dobiti tudi podpise drugih strank, ki bodo lahko interpelacijo dopolnile še s svojimi očitki ministru.

Z interpelacijo želijo po besedah Lukšiča tudi »izmeriti«, ali v DZ obstaja še »kakšna drugačna večina«, ki se do danes ni izkazala še na nobenem glasovanju.

Da SD razmišlja o možnosti, da bi postopoma interpelirala ministra za ministrom in tako zrušila vlado, je sicer Lukšič napovedal že pred časom, še pise STA.