SDS, Desus, DL o opozorilih iz Bruslja: Pospešiti sanacijo bank

Virant: Nujno bo nadaljnje rezanje v proračunske odhodke. Bratušek: Dodatnih ukrepov za letos ne načrtujemo.

Objavljeno
09. julij 2013 14.40
vidic/Banka Slovenije
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Finančni minister Uroš Čufer je na zasedanju evrske skupine sinoči dobil nedvoumno sporočilo, da slovenska prizadevanja na fiskalnem področju niso zadostna in da v Bruslju pričakujejo učinkovitejše ukrepe.

Na to sta se do danes odzvali SDS, Desus in DL

Slovenija je, kar se tiče javnih financ in bančnega sistema, že dolgo časa na tankem ledu zaradi mnogih napak iz preteklosti, je v odzivu na opozorila Bruslja dejal notranji minister Gregor Virant, sicer tudi predsednik Državljanske liste. Po njegovem mnenju vladi ne preostane drugega, kot da »trdo« dela na zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja in sanaciji bančnega sistema.

Na očitke, da rebalans le povečuje odhodke, pa je dejal, da to ne drži, saj je določene spremembe prinesel tudi na prihodkovni strani.

Virant je dejal tudi, da da bo nujno nadaljnje rezanje v proračunske odhodke. Možnosti za to vidi predvsem v discipliniranem zmanjševanju števila zaposlenih v vseh delih javnega sektorja. »Tukaj si noben minister ne sme privoščiti, da bi mu stvar ušla izpod nadzora. Zlasti to velja za izobraževanje, zdravstvo in javno upravo,« je dodal.

Manevrski prostor minister vidi tudi v materialnih stroških in javnih naročilih.

Šircelj: Še enemu rebalansu se ne bo moč izogniti

»Opozorila iz Bruslja, da mora Slovenija storiti več za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pomenijo, da bo treba znova spremeniti proračun, predvsem pa veliko več storiti na odhodkovni strani,« je ocenil poslanec SDS Andrej Šircelj. Prepričan je, da se ne bo moč izogniti še enemu rebalansu letošnjega proračuna, poroča STA.

Šircelj, sicer tudi predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank, je poudaril, da bo treba pospešiti tudi sanacijo bančnega sistema.

Po besedah prvaka Desus Karla Erjavca se špekulira, da bo treba zarezati tudi v pokojnine. Pri tem je Erjavec zagotovil, da Desus ne bo pristal na njihovo znižanje, »ne letos ne v prihodnjih dveh letih«. »Smo proti znižanju pokojnin, tudi za ceno našega sodelovanja v vladni koaliciji,« je bil jasen Erjavec.

»Dve tretjini upokojencev živi na robu revščine,« je pojasnil Erjavec, ki je prepričan, da se države ne bo rešilo iz krize s tem, da se bo jemalo najbolj revnim, ampak da je treba začeti s tistim, kar »imamo za domačo nalogo«, torej s sanacijo bank in z infrastrukturnimi projekti.

»Na srednji Savi varujemo sulce in metuljčke, namesto, da bi gradili hidroelektrarne in izvažali elektriko ter si ustvarjali dohodek,« je bil oster prvak Desus.

Bratuškova: Vlada dodatnih ukrepov za letos ne načrtuje

Vlada poleg ukrepov, ki so že vključeni v rebalans proračuna, dodatnih za leto 2013 ne načrtuje, je v odzivu na opozorila Bruslja pojasnila premierka Alenka Bratušek.

Z rebalansom in programom stabilnosti je vlada po njenem mnenju naredila največ, kar je v tej polovici leta lahko, zato Bratuškova verjame, da bodo s tem prepričali tudi Bruselj.

Predsednica v vlade Alenka Bratušek sicer vseh podrobnosti glede sporočil iz Bruslja še ne pozna, ji je pa minister za finance Uroš Čufer že nakazal, v katero smer gredo pripombe.

Po njenem mnenju ponedeljkov pogovor o Sloveniji v Bruslju ni nenavaden. Kot je pojasnila, so o tem v Bruslju že govorili, banke pa da so »tema številka ena« tako pri nas kot drugod v Evropi.