SDS: DZ ni branil Kramarjevega zakona na ustavnem sodišču

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ocenjuje, da je borba »levih vlad« proti kriminalnim dejanjem v bankah navidezna.

Objavljeno
05. januar 2014 16.51
acr ustavno sodišče
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Iz odločbe ustavnega sodišča, s katero je to razveljavilo 12. člen t.i. Kramarjevega zakona, je razvidno, da DZ in njegov predsednik Janko Veber nista opravila svoje naloge, opozarja stranka SDS. DZ na poziv sodišča ni niti odgovoril, kaj šele da bi utemeljil razloge za povratno učinkovanje zakona, dodaja.

Kot smo poročali, je ustavno sodišče je s šestimi glasovi za in tremi ločenimi mnenji razveljavilo 12. člen zakona dodatnem davku na prejemke članov uprav in nadzornih svetov v času gospodarske krize. To pomeni, da bo država morala Marjanu Kramarju vrniti del milijonske nagrade, ki jo je ta za vodenje NLB prejel leta 2009.

DZ, ki ga predstavlja predsednik Janko Veber, se ni udeležil javne razprave o zakonu, ki jo je 7. novembra pripravilo ustavno sodišče, »s čimer je pokazal, da mu je bilo malo mar za ubranitev tega zakona na ustavnem sodišču«, je v današnjem sporočilu zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Tanko tako sklepa, da vladajoča koalicija zakona, ki ga je leta 2009 predlagal poslanec Zares Vili Trofenik, ne podpira več. »Očitno je Pahorjeva koalicija sprejela ta zakon samo zato, ker je ob izbruhu afere Kramar hotela reagirati na javnosti všečen način, brez resne ambicije, da bi določbe tega zakona imele stvaren učinek«, meni poslanec.

Ocenjuje, da je borba »levih vlad« proti kriminalnim dejanjem v bankah navidezna in da je v resnici vse namenjeno ohranjanju privilegiranega položaja »tistih klik, ki so do sedaj na veliko mastile v državnih bankah in državnem premoženju«.