SDS in NSi napovedali interpelacijo zoper Erjavca

Erjavec je povedal, da je interpelacijo pričakoval, saj so jo napovedovali že celo lansko leto.

Objavljeno
06. januar 2016 20.06
Erjavec
Ti. K., STA
Ti. K., STA

Ljubljana - Skupina poslancev s prvopodpisanim vodjo poslancev NSi Matejem Toninom namerava vložiti interpelacijo zoper zunanjega ministra Karla Erjavca. Podpise bodo prispevali še v SDS, vsebino pa bosta v četrtek predstavila poslanca NSi in SDS Jožef Horvat in Andrej Šircelj. Ministru po poročanju Radia Slovenija in POP TV očitajo zgrešeno zunanjo politiko.

Tonin je za STA že potrdil, da imajo zbranih dovolj podpisov.

Vsebino interpelacije je danes podrobneje predstavil Radio Slovenija. Kot je poročal, predlagatelji interpelacije Erjavcu očitajo vrsto nepremišljenih izjav, ki so škodovale ugledu države. Zunanja politika je po oceni predlagateljev pod vodstvom Erjavca improvizirana, nedosledna, neučinkovita, nejasna in nenačelna. Prepričani so tudi, da glas Slovenije v evropskih institucijah izginja.

Ministrstvo se po navedbah predlagateljev preveč posveča odnosom z Rusijo in državam Zahodnega Balkana, zanemarja pa odnose z ZDA in evropskimi članicami, še piše v dokumentu, ki so ga pridobili na omenjenem radiu. Poleg tega ministrstvo ne izvršuje sklepov pristojnega parlamentarnega odbora, menijo in Erjavcu očitajo, da je država zaradi njegovih protislovnih izjav v zvezo z begunsko krizo dosegla nov rekord pri peki zarečenega kruha.

Erjavec je po mnenju predlagateljev odgovoren tudi za to, da ni ukrepal proti diplomatom v tujini, ki so tam zagrešili hude nepravilnosti, ministra celo sumijo, da je v nekaterih primerih ravnal koruptivno. Avtorji interpelacije Erjavcu očitajo še celo vrsto nepremišljenih izjav, ki so močno škodovale ugledu države, od afere z arbitražnim sporazumom pa do polemik v zvezi s priznanjem Palestine.

Zunanji minister Erjavec je interpelacijo pričakoval. Kot je sporočil za STA, je bil že čas, da od besed preidejo k dejanski vložitvi interpelacije. »Glede na doslej vložene interpelacije sem zdaj jaz na vrsti,« je še zapisal in dodal, da upa da bodo z interpelacijo predlagatelji uspeli, saj bo šlo v nasprotnem ponovno »za izgubljen dan v parlamentu«.

Erjavec bo tako drugi minister vlade Mira Cerarja, zoper katerega bo opozicija vložila interpelacijo. Septembra se je namreč v DZ zagovarjala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki so ji v SDS očitali odgovornost za posledice aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Za interpelacijo je takrat glasovalo 25 poslancev, proti pa 50.

Ustava sicer določa, da lahko najmanj 10 poslancev sproži v DZ interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra. Ta se vloži pisno in se predloži predsedniku državnega zbora, ki z njo takoj seznani poslance ter jo hkrati pošlje predsedniku vlade oziroma ministru, na katerega se nanaša. Hkrati jima predsednik parlamenta določi rok za odgovor, ki pa ne sme biti krajši od 15 in ne daljši od 30 dni. O interpelaciji DZ praviloma odloča že na svoji prvi naslednji seji.