SDS jutri o spremembah političnega sistema

Med drugim SDS predlaga odpoklic poslanca in župana, ukinitev državnega sveta in uvedbo poskusnega mandata za nove sodnike.

Objavljeno
18. december 2012 17.00
jer*SDS novinarska konferenca
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Svet SDS se bo v sredo sestal v Ljubljani in razpravljal o aktualnih političnih dogajanjih. Med drugim se bo po besedah vodje službe za odnose z javnostmi Jerneja Pavlina dotaknil tudi predlogov za spremembe političnega sistema. Razpravo o tem je sicer začela prav SDS, ki je v začetku decembra predlagala enajst predlogov za spremembe.

Med drugim je izvršilni odbor SDS predlagal odpoklic poslanca in župana, ukinitev državnega sveta in uvedbo poskusnega mandata za nove sodnike.

Predsednik SDS Janez Janša je ob tem napovedal, da bodo v stranki počakali, da svoje predloge podajo tudi druge stranke, nato pa naj bi skupaj pogledali, o katerih predlogih lahko dosežejo soglasje.

Na svetu stranke se verjetno ne bodo mogli izogniti niti razpravi o odprodaji državnih deležev v podjetjih, kot so NLB, NKBM in Telekom. V koalicijski SLS namreč nasprotujejo predlogu, da bi država v omenjenih podjetjih prodala celoten delež. Za slednje bi bila sicer potrebna tudi sprememba koalicijske pogodbe, čemur pa v SLS nasprotujejo.