SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo

Največja vladna stranka se je na svojem portalu odzvala na odločitev evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih.

pon, 02.07.2012, 15:36; spremenjen: 15:56

»Danes so se srečali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za pravosodje in javno upravo in državnega pravobranilstva, sestanek je potekal na strokovni ravni. O njegovi vsebini, kakor tudi o vsebini prihodnjih srečanj, ne bomo obveščali javnosti, dokler vlada ne bo sprejela odločitve o rešitvi tega vprašanja,« so pravkar sporočili z notranjega ministrstva, kjer, kot so pojasnili, prejemajo številna vprašanja o sestanku, sklicanem po sodbi evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Kurić in ostali.

Ljubljana - »Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji minuli teden prisodilo visoke odškodnine t.i. izbrisanim. Leta smo poslušali izjave tranzicijske levice, da odškodnin ne bo,« je objavljeno v zapisu, ki ga je svojem spletnem portalu pravkar objavil največja vladna stranka, ki navaja vrsto izjav slovenskih politikov o reševanju problema izbrisanih v preteklosti in ki, po njihovi oceni, kažejo »kako grobo so lagali slovenski javnosti«.

V zapisu z naslovom Naj plačajo odškodnine t.i. izbrisanim tisti, ki so lagali, da jih ne bo je zapisano: »Kot je znano, je sodišče slovenski vladi naložilo, naj v enem letu pripravi sistem odškodnin za t.i. izbrisane. Hkrati je razsodilo, da je Slovenija dolžna za nepremoženjsko škodo izplačati po 20.000 evrov Mustafi Kuriću, Ani Mezga, Tripunu Ristanoviću, Aliju Berishi, Ilfanu Sadiku Ademiju in Zoranu Miniću, vsem tožnikom pa skupno 30.000 evrov za stroške postopka. Slovenska demokratska stranka je doslej že večkrat predlagala v sprejem ustavni zakon, s katerim bi zagotovili individualno obravnavo t. i. izbrisanih in bi pri priznanju statusa izločili nekdanje pripadnike agresorske Jugoslovanske armade, ki se v osamosvojitveni vojni niso odzvali pozivom, naj prestopijo v teritorialno obrambo. Ustavni zakon je tudi predvidel, da lahko državljani drugih držav naslednic nekdanje Jugoslavije, ki še nimajo dovoljenja za stalno prebivanje, to dovoljenje pridobijo le, če so imeli na dan, 23.12.1990, v Republiki Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, če od takrat naprej v Sloveniji dejansko neprekinjeno živijo in če so v Sloveniji kadar koli že zaprosili za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje, vendar jim dovoljenje ni bilo izdano. Predlog je v celoti izključeval pravico do kakršne koli odškodnine.«

V SDS, ki jo vodi premier Janez Janša, so zapisali še, da »tranzicijska levica ustavnega zakona nikoli ni podprla, češ da odškodnin ne bo« in navajajo izjave najpomembnejših politikov levice, ki so po njihovi oceni primer zavajanj.

Celotno vsebino lahko preberete na spletni strani SDS.

Povezane novice

Osebno z Irfanom Beširevićem: Niti pet milijonov mi 
ne more povrniti zdravja.
1. julij ob 21:00
Irfanu Bešireviću, predsedniku Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije, se bolj pomembna zdi moralna zmaga.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
33 komentarjev
vest

SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo

Če tej tipi niso čisto odpaljeni in tej nam vodji državo.

03. julij 2012, ob 13:07:32
Neznan

Zresnite se. Nekaj so črke naštancane na papir drugo pa praksa.

In praksa je, da imamo v DZ ljudi, ki bi homoseksualce pošiljali na zdravljenje, da celoten DZ meni, da so Grki neumne lenčuge, da smo 20 let imeli poslanca, ki je brate vabil na ples kjer bo igral puškomitraljez (berite kaj o tem pravi 63 člen USRSi oz 297. člen KZ-1)., da desne vlade sponzorirajo intelektualce kot npr. Hervardi, da se ceni izdaja v 2SV, da se ceni likvidacijo razorožene vojske,...

In koliko primerov se je do sedaj že obravnavala? Po spominu bi dejal, da je nek zabrit dečko odgovarjal, ker je na nek forum napisal, da je Rome treba fentat ali nekaj podobnega, to je pa tudi vse. Brezpravna država je Slovenija. Pa tudi, ko se država zgane, jah kje pa piše, da ravno takrat, ko bo obravnava ne bom imel neodložljivih obveznosti kot npr smejat se brezpravni državi.

03. julij 2012, ob 11:00:27
cla

matijadmin........................mirko1, to kar pišeš je sovražni govor, zato si TI zaslužiš, da bi te kdo preganjal!


Čuden standard za hate speech. Zdej če bi model rekel, da jih je treba vse pobit, ali pa ven nagnat, ker...., tko pa ?:-)))

03. julij 2012, ob 09:50:31
matijadmin

mirko1, to kar pišeš je sovražni govor, zato si TI zaslužiš, da bi te kdo preganjal!

03. julij 2012, ob 08:36:05
Neznan

Neznan,
a imaš monolog?

03. julij 2012, ob 07:24:22
Neznan

Ko bi se le vedno in za vedno umaknil. Komentarji, ki jih pišeš, veš pa ne zakaj, zato, da se lahko umakneš, so bebavi in ......... Premisli in z žalitvami, predno prenehaš, raje odnehaj, če želiš še pisati. Povej in napiši kar misliš spodobno in razumljivo. Če ne veš in ne poznaš zadeve, sprašuj in ne trdi v nedogled svojo "razgledanost". Če ti zvezda ni povšeči, to napiše, ne pa da jo po vsem tem še "obmetavaš z gnilimi jajci".

03. julij 2012, ob 05:50:52
mirko1

Papirnati Slovenci ne boste tako z lahkoto prišli do davkoplačevalskega denarja, kot si mislite. Velika večina med vami je 91 leta pomagala agresoru izvajat vojaški napad na Slovenijo. Kar nekaj Slovencev je takrat moralo umreti za samostojno slovenijo, TUDI ZARADI MNOGIH MED VAMI. Zadeve se bodo obravnavale posamezno z vsemi dokazi in pričami. Dosti njih bi moralo danes biti celo v zaporu.

02. julij 2012, ob 23:15:36
Horde Resnice

socialna?; demokratska?; stranka? = poguba!; slovenskega!; naroda!
Stranka izpod kler-kapitalistekov, ki, ko ti skočijo, že slovenski kapital in to v naturalu, namoči, da ga v past (Portirju-; Monsinjorju-) = Bankirju, zastavi.

Mar ne veste ljubi Slovenci, kaj "zlato pravilo" pomeni!?
Mar ne veste, komu so kleri-prodani obljubili Slovenijo?!!!!!
Govorim o 1 miljonu ljudi, ki v kratkem stopijo v »med-prag« revščine.

In za nameček tale njihov Plešasti-komandirček, ki nikoli ne bo več kot le komandirček, saj drugo ni bil vzgojan. Ja je pa že res, da ministrant iz rodu v rod pač nikoli ne postane župnik ali kler veljak, razen če ne naredi kaj stihijskega. Kaj pak, navaden lažnivček in vojni zločinec je bil tak tič= stihijski fič-firič. Ne moremo verjeti, da je Slovenija padla tako nizko.
Spoštovane Slovenke in Slovenci, ne skrbite, ne bomo dovolili, da nas kar nekdo, ki je manj kont nič (= je vojhni zločinec, ki ga horda resnic istoveti s pedofilom in tistimi, ki deliktu služijo na najnižji točki človečnosti- primeri prav med »izbrisanimi«), proda, nekomu, ki tu nikoli ni bil dobrodošel. Poskrbeli bomo da spomnemo bošnjake, srbe, hrvate in še koga bomo dodatno opomnili, komu je orožje bilo prodajano in kam pravzaprav.
Prodajal ga je Komandirček s svojo falango zlončincev, prodajal ga je bratom in sestram teh, ki sedaj vpis jim krati! Potemtakem ga je prodajal svojim sestram in bratom Slovanom.
Zato pazi Slovenec, prodaja te in prodal te bo!!!!! Že je to naredil in še to dela!!!!!

Pa naj nihče ne blebeta in kot izgovor išče, da takraten je bil dogovor tak. Že res, da se je bilo potrebno znebiti stare šare, a bil je jasen dogovor takraten-čas: OROŽJE PRODATI TJA, KJER VOJNA NE DIVJA!!!!
A ker banda ni znala drugače te stare šare preprodati, ga najlažje je bratom in sestram Slovanom oddati. Marš svinja zločinska, a nismo rekli da ga lahko prodajaš tja, kjer NI vojne; kaj nisi opazil, da bratje in sestre v vojni so si.

HORDA RESNICE OPOZARJA!
Pazite Slovenke in Slovenci!!!
»Komandirček z rdečo je zvezdo pionirčke obljubil, bratom in sestram hrbet obrnil, sedaj nam državo zastavlja, svetim jo križem objavlja.«

02. julij 2012, ob 23:07:06
Neznan

Gustl, oprostri, domišljal sem si, da kolikor toliko poznam civilistiko.
Očitno si ti specialist za to področje pravne znanosti, zato se umikam.

02. julij 2012, ob 22:47:09
goostl

Evropsko sodišče je julija 2010 ugotovilo, da je Slovenija omenjenim posameznikom kršila pravice, zapisane v Evropski konvenciji o človekovih pravicah, in sicer pravico do varstva zasebnega in družinskega življenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Kot je ugotovilo sodišče, država namreč ni sprejela ustreznega zakona in pritožnikom ni izdala dovoljenja za stalno prebivanje ter ni ravnala v skladu z odločbami slovenskega ustavnega sodišča. Zato je Sloveniji naložilo sprejem posamičnih in splošnih ukrepov, predvsem ustrezne zakonodaje in izdajo dovoljenj za stalno prebivanje z retroaktivnim učinkom.

02. julij 2012, ob 20:32:44
lek

SDS je lagal ,da ne bo odpiral ideoloških razprav !

02. julij 2012, ob 20:29:40
Neznan

Ja, gustl, sodišče je upoštevalo aktualen zakon, ki je ugodnejši za tožeče...

02. julij 2012, ob 20:09:14
goostl

shah_mat

Pa vendar je bila osnova in pravni temelj za tožbo šele zakon, ki naj bi odpravil krivice. Kresalova in Zalar sta se malo zaletela "za inat" Prav tega so se sklicevali prizadeti..

11 izbrisanih je tožbo proti državi na ESČP vložilo leta 2006.
t.i. "kresalkin zakon" je bil v parlamentu izglasovan marca 2010, v veljavo je stopil konec junija 2010..
julija 2010 je ESČP na prvi stopnji obsodilo slovensko državo.

02. julij 2012, ob 19:25:18
Neznan

odgovorni
sah mat: no us je, ce smo natancnejsi, tam pred desetletjem ugotovilo, da parlament, ko je skusal odpraviti krivice, ni dosegel cilja, ker je namesto izbrisanim "krivice" odpravljal bolj enim drugim, ki so si po tem posebnem zakonu za izbrisane pretežno urejali stalno bivališče in posledično državljanstvo. Izbrisani pa ne. Urejanje razmerij z bivšo državo ni preprosto.

.-.-
Pa vendar je bila osnova in pravni temelj za tožbo šele zakon, ki naj bi odpravil krivice. Kresalova in Zalar sta se malo zaletela "za inat" Prav tega so se sklicevali prizadeti..

02. julij 2012, ob 19:04:38
matijadmin

Kdor je zavajal javnost o morebitnih neizplačilih odškodnin ali nepodeljevanju državljanstev, še NE pomeni, da je ta problem tudi povzročil. Kdor tega ne razume, mu ni pomoči (1 + 1 != 3).

02. julij 2012, ob 18:59:35
pragmatik

Še nekaj bi dodal, kar se nenehno vrti kot pokvarjena plošča: baje je med izbrisanimi morje izdajalcev, ki so sodelovali z jugo okupatorjem. Če je to tako, bi pričakoval kazenske ovadbe s podprtimi dokazi. Za takšne primere imamo civilizirane države sodišča, tožilstva, ki takšne kriminalce preganjajo. Pa je bila kakšna vložena?

SDS močna na besedah, a šibka na umu

02. julij 2012, ob 18:22:37
pragmatik

SDS v svojem naci stilu še vedno glumi, da so nad človekovimi pravicami, sedaj se sprenevedajo tudi glede sodbe ESČP, ki točno nalaga Vladi RS (in ne SDS, zato ne vem, zakaj se sploh oglašajo) kaj mora storiti in v kakšnem roku. Potem pa nastopi fašistoidna nestrpnost Majrerjeve struje, ki ne da odreka pravico do odškodnin, ampak še kar noče razumeti, da je zgodbe konec- hočeš nočeš so jo končali sodniki ESĆP, ki so jasno zapisali, da je bil izbris nezakonit in da izbrisanim pripada odškodnida. Maloumni člani SDS, med drugim tudi miličnik Vinko, si sicer nekatere stvari razlagajo po domače. Vinko pravi, da bo najprej nahranil sirote (oh kako plemenito, ko bi le bilo res), Majer pa konstatira, da Slovenija nima denarja- a dajte no, mar res? To vemo, a od predsednika vlade sem pričakoval konkreten odgovor na konkretno vprašanje: kako bo vlada uredila sistem odškodnin. Gorenakovo jamranje pa me sploh ne zanima, je irelevantno. Skicevanje, da je nekoč Kresalova mislila, da odškodnin ne bo- ja lube duše, a ste res tako naivni in verjeli, da bodo oškodovanci kar križem rok čakali na mentalni propad v Sloveniji? Ne verjamem. Tudi vztrajanje, da se to vprašanje uredi z ustavnim zakonom, ne bi obrodilo rezultata, ker bi takšen zakon padel na ESČP. Še več: naše ustavno sodišče je dvakrat razsodilo kaj in kako je treba v tem primeru ravnati, pa ste kršili tudi to in blokirali rešitev problema, celoo referrendume ste zahtevali. Vse ste storili, da se vam ja ne bi bilo treba soočiti s problemom iz oči v oči. A avtohtona SDS goveda, ki seveda prezirajo vse kar je neslovenskega, so se še kar naprej sprenevedala, da bo to vprašanje preprosto utonilo v pozabo, skupaj s trenirkarji, ki bi jih najraje postavili pred zid in usmrtili, če bi le lahko. A vendar je napočil čas, ko je treba račune plačati in zdaj lahko SDS in vlada razglablja na dolgo in široko kaj bi če bi in če ne bi, the game is over.

Pa še nekaj: nedavno sem videl gospoda Bavčarja na državni proslavi v prvi vrsti povabljenih častnih gostov. No, gospod Bavčar, ki ga je nedolgo nazaj gostil miličnik Vinko bojda na kosilu, je podatil del slovenskega ozemlja Hrvatom (spomnimo se "začasnega" mejnega prehoda Plobvanije), je tudi potopil Istrabenz (seveda z mastnim tajkunskim kreditom), je bil soodgovoren za ta izbris. Najbrž sta z Vinkom obujala tovrstne spomine, a kje je že to, mar ne?

Gospodje iz SDS: napočil je čas, da se za izbris opravičite, predvsem pa lotite se dela, ker čas teče, da nas vaše poneumljanje ne bo stalo še več kot je treba.

02. julij 2012, ob 18:20:32
Neznan

shah_mat, nekaj pa moraš le vedeti, navkljub temu da si že dolgo v pokoju, da so odpisali leta 1992 te, ki danes vsekakor prosijo in zahtevajo odškodnino. Se kdaj vpašaš, zakaj so jih "spregledali"?. In tisto - točno to - je bedarija. Točno to je, da se je nekomu v tistem času zameglilo tako kot danes, ko ne priznava nekaj zgodovinskega in na račun "Šuštršiča" še vedno udriha po upokojencih. Naj Pirkmajer in Bornove "gospe" ter RKC, ki so dobili vrnjeno premoženje, zato ker smo mi delali, prevzame tudi ta del krivde za slabo poslovanje in sprejemanje nekih zakonov. Ne razumem, kaj ima bivša ministrica Kresalova pri tem. Bedak je bedak, pa če ga še tako v tej vročini obračaš. To so mi zatrdili tudi tisti, ki na račun teh dobro živijo.

02. julij 2012, ob 18:18:17
MENS SANA

SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo1

S tem stavkom je ta partija res pokazala svoje razumevanje prava in pravice! Ma ne gre za nerazumevanje --> za podlo sprenevedanje gre!

Odškodnine ki so jih sami povzročili z 2-kratno ignoranco odločbe ustavnega sodišča naj sedaj plača tisti ki jih je poskušal rešiti, in delno tudi rešil! Podlo! Podlo!

Koga je evropsko sodišče obsodilo?
Je obsodilo kršitelje človekovih pravic?
Ali tiste ki so te krivice poskušali odpraviti?

Kdo bo na koncu plačal povzročeno škodo se ve

Davkoplačevalce lahko nateguješ enkrat, dvakrat, mogoče še tretjič ----> prav dolgo pa to zagotovo ne bo šlo!
Z volitvami pride račun!

02. julij 2012, ob 18:18:17
goostl

Bob Rock

...SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo ...

in ko sem že mislil, da globlje od dna ne moreš..


naiven kot vedno;-)
tudi za atom so včasih mislili, da je nedeljiv, pa si zdaj poglej vse to mrgolenje v kvantni fiziki:-)

02. julij 2012, ob 18:14:02
goostl

moja teza je sicer, da če bi bil "kresalkin zakon" sprejet v najkrajšem možnem času po izreku sodbe US RS, stvar nikoli ne bi prišla na ESČP, odškodnine bi bile minimalne, če sploh, in izognili bi se kalvariji mnogih izbrisanih.

02. julij 2012, ob 18:09:52
Bob Rock

...SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo ...

in ko sem že mislil, da globlje od dna ne moreš..

02. julij 2012, ob 18:09:31
odgovorni

sah mat: no us je, ce smo natancnejsi, tam pred desetletjem ugotovilo, da parlament, ko je skusal odpraviti krivice, ni dosegel cilja, ker je namesto izbrisanim "krivice" odpravljal bolj enim drugim, ki so si po tem posebnem zakonu za izbrisane pretežno urejali stalno bivališče in posledično državljanstvo. Izbrisani pa ne. Urejanje razmerij z bivšo državo ni preprosto.

02. julij 2012, ob 18:02:10
goostl

hvala, odgovorni. dobiste en prodan izvod več;-)

02. julij 2012, ob 17:57:43
goostl

shah_mat

..enostavno zato, ker ne bi imeli pravne osnove. Tako pa so se sklicevali na kresalkin zakon...


madona, pa res! ker recimo sodba US RS, ki zahteva takojšnjo odpravo krivic, ki so se zgodile izbrisanim, ni pravna osnova, na podlagi katere bi ESČP lahko obsodilo slovenijo. mojstrski argument! eee, magistrski.

02. julij 2012, ob 17:56:26
odgovorni

goostl: po mojem je dilema, ki jo postavljas, koristna za vse: v prejsnjem mandatu je bil za izbrisane na koncu sprejet poseben zakon (neke vrste alternativa ustavnemu), ki očitno ni bil ravno rešitev. kot nista bila dva Drnovškova konec 90-tih in v začetku novega tisočletja, ki ju je kot slabo rešitev razveljavilo ustavno sodišče. Na spletu sem samo poskrbel za hitro obveščanje, za prvo poročilo. Članek in odzivi bodo pa v tiskanem Delu, ki ni zastonj :). Barbara H. trdo dela na tem.

02. julij 2012, ob 17:54:05
romanhren

Skrajni čas bi bil, da vse kršitve človekovih pravic, izkrivljene demokracije in neraziskana kriminalna dejanja v Sloveniji v zadnjih 20 letih pod drobnogled vzame Evropsko sodišče. Domača pravna država ne deluje, saj imajo vpleteni vpliv v zakonodajni in sodni oblasti!

02. julij 2012, ob 17:19:23
Neznan

..enostavno zato, ker ne bi imeli pravne osnove. Tako pa so se sklicevali na kresalkin zakon...

02. julij 2012, ob 17:03:27
Neznan

Psihopati

02. julij 2012, ob 17:03:07
multisola

Pravna napaka in krivica ali plačilo odškodnine? Verjetno je bolj pomembno iz konteksta vzeti to kar nekomu odgovarja.

02. julij 2012, ob 16:35:10
goostl

gospod odgovorni, bi lahko morda kot novinar dobil odgovor sds na naslednje vprašanje: zakaj mislite, da ESČP v vašem predlogu ustavnega zakona ne bi prepoznalo podlage za kršenje človekovih pravic in od slovenije tako kot zdaj zahtevalo, da krivice ustrezno popravi?

02. julij 2012, ob 16:34:44
Itak

Kdor ne pozna sramu, ga tudi nikoli ne bo spoznal.

02. julij 2012, ob 16:22:01
Neznan

Točno!
Tako!

02. julij 2012, ob 16:07:57
33 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej