SDS: Odškodnine naj plačajo tisti, ki so lagali, da jih ne bo

Največja vladna stranka se je na svojem portalu odzvala na odločitev evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih.

Objavljeno
02. julij 2012 17.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji minuli teden prisodilo visoke odškodnine t.i. izbrisanim. Leta smo poslušali izjave tranzicijske levice, da odškodnin ne bo,« je objavljeno v zapisu, ki ga je svojem spletnem portalu pravkar objavil največja vladna stranka, ki navaja vrsto izjav slovenskih politikov o reševanju problema izbrisanih v preteklosti in ki, po njihovi oceni, kažejo »kako grobo so lagali slovenski javnosti«.

V zapisu z naslovom Naj plačajo odškodnine t.i. izbrisanim tisti, ki so lagali, da jih ne bo je zapisano: »Kot je znano, je sodišče slovenski vladi naložilo, naj v enem letu pripravi sistem odškodnin za t.i. izbrisane. Hkrati je razsodilo, da je Slovenija dolžna za nepremoženjsko škodo izplačati po 20.000 evrov Mustafi Kuriću, Ani Mezga, Tripunu Ristanoviću, Aliju Berishi, Ilfanu Sadiku Ademiju in Zoranu Miniću, vsem tožnikom pa skupno 30.000 evrov za stroške postopka. Slovenska demokratska stranka je doslej že večkrat predlagala v sprejem ustavni zakon, s katerim bi zagotovili individualno obravnavo t. i. izbrisanih in bi pri priznanju statusa izločili nekdanje pripadnike agresorske Jugoslovanske armade, ki se v osamosvojitveni vojni niso odzvali pozivom, naj prestopijo v teritorialno obrambo. Ustavni zakon je tudi predvidel, da lahko državljani drugih držav naslednic nekdanje Jugoslavije, ki še nimajo dovoljenja za stalno prebivanje, to dovoljenje pridobijo le, če so imeli na dan, 23.12.1990, v Republiki Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, če od takrat naprej v Sloveniji dejansko neprekinjeno živijo in če so v Sloveniji kadar koli že zaprosili za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje, vendar jim dovoljenje ni bilo izdano. Predlog je v celoti izključeval pravico do kakršne koli odškodnine.«

V SDS, ki jo vodi premier Janez Janša, so zapisali še, da »tranzicijska levica ustavnega zakona nikoli ni podprla, češ da odškodnin ne bo« in navajajo izjave najpomembnejših politikov levice, ki so po njihovi oceni primer zavajanj.

Celotno vsebino lahko preberete na spletni strani SDS.