SDS skoraj povsem omilila bojkot

Razlogov za spremembo politike niso pojasnili zelo natančno.

Objavljeno
23. februar 2016 22.19
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Največja opozicijska stranka je še omilila bojkot sodelovanja pri vodenju zbora, ki ga je razglasila po zadnjih parlamentarnih volitvah. Za bojkot se je takrat odločila, ker je v začetku uradne volilne kampanje njihov predsednik Janez Janša moral v zapor.

Za poslanca je bil Janša izvoljen iz zapora, večina mu je pozneje odvzela mandat, a je sodbe, zaradi katerih je moral za rešetke, ustavno sodišče razveljavilo.

SDS se z drugimi strankami usklajuje, da bi imela še osem podpredsednikov odborov, po neuradnih podatkih pa tudi še za en predsedniški položaj, najverjetneje za vodenje kmetijskega odbora, ki ga vodi Iva Dimic (NSi). Če bo do današnjega neuradnega srečanja vodstva državnega zbora dosežen dogovor strank, bo nezaseden ostal le položaj opozicijskega podpredsednika zbora. O razlogih, zakaj so omili bojkot, je Jože Tanko (SDS) danes dejal le: »Tako smo odločili.« Morebiten dogovor bo v petek potrjeval kolegij predsednika DZ Milana Brgleza (SMC).

Zaradi bojkota so imeli poslanci SDS nižje plače, višje so dobili poslanci drugih strank. SDS je delni bojkot vodilnih funkcij nekoliko omilila že oktobra lani. Žan Mahnič (SDS) je takrat prevzel vodenje odbora za obrambo, ki ga je prej, do prestopa iz Zaaba k Desusu dobro leto dni vodil Peter Vilfan. Januarja je Mahnič kot predsednik odbora za obrambo dobil 4285 evrov bruto plače, julija lani, ko dodatka za vodenje še ni bilo, 3538 evrov. Peter Vilfan je januarja prejel 4037, za julija lani pa 4692 evrov bruto.