SDS skrbijo razmere v pravosodju

Zato je stranka vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora.

Objavljeno
26. maj 2013 19.35
SDS
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Poslanska skupina stranke SDS je v petek vložila zahtevo za izredno sejo Državnega zbora, saj jih, kot so zapisali na spleti strani, skrbijo razmere v pravosodju.

Tako je minuli teden napovedal že član stranke Jože Tanko. Takrat je ocenil, da je bil pobeg in odprava pripora za Hildo Tovšak »dogovorjen manever.«

Stranka je zdaj v predlogu sklepa predlagala, da DZ v dogovoru z državnotožilskim svetom prične s postopki ugotavljanja odgovornosti Generalnega državnega tožilca, Sodni svet pa naj se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča.

Stanje v pravosodju, predvsem na sodiščih in tožilstvih, je več kot zaskrbljujoče, menijo. Ob tem navajajo dokument Evropske komisije, ki je 27. marca »Slovenijo uvrstila na eno zadnjih mest v trajanju civilnih in gospodarskih zadev z vidika trajanja sojenja, hkrati pa iz omenjenega dokumenta lahko ugotovimo, da imamo v Republiki Slovenji daleč največje število sodnikov in sodnega osebja na število prebivalcev, sočasno pa smo tudi v vrhu porabe proračunskih sredstev za delovanje pravosodja, saj temu namenimo 86,9 evra na prebivalca, povprečje v EU pa je 41,7 evra. Še več, pod krinko neodvisnosti sodstva (sodnikov in tožilcev) se skrivajo njihove napake, slabo delo ali nedelo, napačne odločitve, nepravočasne odločitve, ki jih plačujejo davkoplačevalci, pogosto pa tudi politične zlorabe pravosodnega sistema«.

Kakšno je stališče stranke o trajnem mandatu in neodvisnosti sodstva, je zapisano na spletni strani stranke. Tam med drugim opisujejo tudi, kakšni so politični vplivi nanj, in podrobneje navajajo primere, s katerimi to dokazujejo - primer Balkanski bojevnik, Hilda Tovšak, Prijatelji v stečaju in Aleksandra Štiblar.