SDS soglaša z umestitvijo tožilstva pod pravosodno ministrstvo

Pogoj SDS: tožilstvo mora v letu dni pokazati boljše rezultate, v nasprotnem preide pod notranje ministrstvo.

Objavljeno
07. marec 2012 09.48
Posodobljeno
07. marec 2012 10.05
J. S. S., Ni. Č., Delo.si
J. S. S., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Izvršilni odbor SDS je včeraj zvečer sklenil, da tožilstvo lahko ostane pod pravosodnim ministrstvom, vendar pod pogojem, da v letu dni pokaže, da dela uspešno, v nasprotnem bi prešlo pod notranje ministrstvo, piše STA.

»S spremembo zakona o vladi se skrajni rok za prenos tožilstva iz 1.4.2012 podaljša na 1.3.2013. Državno tožilstvo do omenjenega datuma ostane pod upravno pristojnostjo ministrstva za pravosodje,« so zapisali v SDS.

V SDS so poudarili, da v kolikor bo koalicija soglasno ocenila, da so bili prioritetni ukrepi uspešno izvedeni in da se je pregon velikega gospodarskega kriminala občutno pospešil, bo podprla vsebinsko spremembo zakona o vladi, s katero bo trajno prenesla državno tožilstvo na ministrstvo za pravosodje.

»Če občutnih premikov pri delovanju državnega tožilstva v tem času ne bo in koalicija ne bo mogla oblikovati pozitivne ocene, se bo državno tožilstvo trajno preneslo v upravno pristojnost ministrstva za notranje zadeve. Minister za pravosodje bo v tem primeru prevzel odgovornost za enoletno zamudo in nepreklicno odstopil najkasneje z dnem 1.3.2013,« so napovedali v SDS.

Pravosodni minister Senko Pličanič (DLGV) je odločitev SDS pozdravil, a ker z njo še ni bil seznanjen, jo bo obširneje komentiral v prihodnjih dneh.

Svet Liste Virant je že pred 14 dnevi posredoval koalicijskim partnerjem predlog spremembe koalicijske pogodbe, po katerem tožilstvo ne bi prešlo pod notranje ministrstvo. Doslej se je o tem predlogu že izrekel svet NSi in ga tudi podprl. V drugi polovici marca bosta o njem spregovorila še izvršni in nato glavni odbor SLS.

Če bo tožilstvo ostalo pod pravosodnim ministrstvom, morajo koalicijski partnerji spremeniti koalicijsko pogodbo. To lahko naredijo le, če s tem soglašajo vsi koalicijski partnerji.

Nad prehodom tožilstva pod notranji resor je bila ogorčena predvsem opozicija, ki je spremembo ocenila kot protiustavno, zaradi česar so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti spornega člena zakona o vladi.

V NSi se z rešitvijo strinjajo

V vodstvu SLS napovedujejo, da bodo - če se bosta koalicijski stranki, ki se ju to tiče, dogovorili o eni ali drugi rešitvi - to podprli. V NSi pa so pojasnili, da je svet stranke že pred dnevi na korespondenčni seji večinsko podprl rešitev, da tožilstvo ostane umeščeno pod pravosodno ministrstvo. Upajo, da bo tožilstvo dobro delovalo in verjamejo, da bo med koalicijskimi strankami prišlo do dogovora. V Desusu pa se na današnje navedbe SDS prav tako še niso odzvali.