SDS: Vojsko na mejo in ustanoviti nacionalno gardo

Nacionalna garda, v kateri bi bilo 25.000 domoljubov, bo pomemben del predvolilnega programa SDS.

Objavljeno
19. januar 2016 17.11
US-WEATHER-SNOW
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Razpravo o predlogu za aktiviranje člena o napotitvi vojske s policijskimi pooblastili na mejo s Hrvaško na seji odbora za obrambo, ki bo še nocoj, je danes napovedal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS). Možnost, da državni zbor na predlog vlade vojake lahko pošlje varovati mejo, je v zakon o obrambi lani vključila večina poslancev. Novela zaradi referendumske pobude Radia Študent ni takoj obveljala.

Garda 25.000 domoljubov

Izredna seja odbora za obrambo o vojskah na slovenskih mejah je sklicana pred jutrišnjo izredno sejo državnega zbora o begunski krizi.

Nocojšnjo razpravo odbora je Mahnič napovedal po tiskovni konferenci, na kateri je strokovni svet SDS, to je vlada v senci, predstavila zamisel, da bi rezervne enote slovenske vojske preoblikovali v nacionalno gardo.

Ustanovitev prostovoljne, rezervne enote, ki bi bila v celoti podrejena slovenski vojski, so predlagali vladi za pomoč pri obvladovanju migrantske krize in pri naravnih nesrečah, ker sedanji sistem rezervistov, tudi zaradi slabega financiranja obrambnega resorja, ne deluje, oslabljena pa je, ker država iz leta v leto za varnost namenja vse manj denarja, tudi vojska.

Predalič: Trčila bosta dva tokova migrantov

Zaradi napačnih potez in neodgovornega ravnanja vlade je država izpadla iz Schengna, posledica bo velika gospodarska škoda in varnostno tveganja, ker bo v povratnem valu morda pri nas ostalo veliko beguncev, je položaj, ko predlagajo ustanovitev garde, opisal nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič, ki v strokovnem svetu SDS vodi področje notranjih zadev.

Dodal je, da je trenutna ocena, da bi Nemčija in Avstrija lahko vračali 140.000migrantov v prvem valu in da bi na slovenskem ozemlju lahko trčila povratni in prihajajoči val migrantov, ko sta naša policija in vojska na denarno in kadrovsko najnižji stopnji pripravljenosti od osamosvojitve. Ob Predaliču je ustanovitev prostovoljne garde, kakršno imajo denimo tudi v ZDA, predstavljal tudi nekdanji obrambni minister Aleš Hojs.

Za ustanovitev garde po oceni strokovnega sveta SDS ni potrebna sprememba zakonodaje. Če vlada predloga ne sprejme, bo nacionalna garda, v kateri bi bilo 25.000 domoljubov, pomemben del predvolilnega programa SDS, ki ga nameravajo uresničiti, ko prevzamejo oblast, so napovedali v SDS.