SDS zahteva sklic izredne seje DZ na temo KPK

Opozicijska stranka je vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ zaradi postopkov imenovanja novega senata KPK.

Objavljeno
14. marec 2014 14.35
Ljubljana 8.2.2013, zbor za republiko foto: Tomi Lombar
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi s postopki imenovanja novega senata KPK.

Zahtevi je priložila predloge treh sklepov, s katerimi med drugim predlaga, naj se vse represivne naloge s področja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so tudi v domeni komisije, skoncentrirajo v okviru policije in tožilstva.

Kot je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS Vinko Gorenak, jih je k zahtevi za sklic izredne seje spodbudilo tudi »zelo slabo« odzivanje vlade na aktualno dogajanje v zvezi s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Po njegovih besedah SDS v predlaganih sklepih ponuja rešitev iz sedanje zagate, v kateri se je znašla država.

Poleg omenjenega prenosa represivnih nalog v SDS zagovarjajo tudi sprejetje zakonodaje, ki bi nadzor nad premoženjem funkcionarjev prenesla na računsko sodišče. Preventivne naloge s področja korupcije pa bi se lahko, tako Gorenak, opravljale v samostojni organizacijski enoti, ki bi bila sestavni del notranjega ali pravosodnega ministrstva.

V SDS se zavzemajo tudi za poenotenje opredelitev koruptivnih dejanj, kot je to urejeno v primerljivih državah EU. Z enim od sklepov, ki jih predlaga največja opozicijska stranka, pa bi DZ ugotovil, da KPK v sedanji organizacijski obliki in s sedanjimi pooblastili ne zagotavlja izvajanja njenega osnovnega poslanstva.

KPK pod nadzorom levice

Vodstva KPK plačujejo davek tistemu, ki jih tja postavi, to pa je tranzicijska levica, je dejal Gorenak.

Vladajoča tranzicijska levica si je z nepravilnostmi in zlorabami v postopku izbire predsednika KPK ponovno zagotovila predvsem sebi politično lojalnega in naklonjenega predsednika, ki bo v prvi vrsti izpolnjeval njene želje, so kritični v SDS. Kot pravijo, se je še enkrat izkazala realnost politične prepletenosti in spolitiziranosti imenovanja vodstva KPK.