Se bo Janša danes odzval na »iracionalne odločitve«?

Pličanič že podal odstopno izjavo, Janša pred novinarje ob 13. uri.

Objavljeno
24. januar 2013 11.16
Vlada
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA
Ljubljana - Potem ko je DL včeraj zapustila koalicijo in s funkcij odstopajo predsednik te stranke Gregor Virant ter ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič, se bo danes na politične razmere odzval predsednik vlade Janez Janša, poroča STA.

Vlada se danes - prvič brez DL v koaliciji - sestaja na redni tedenski seji.

DL odhaja

Minister za pravosodje in član stranke DL Senko Pličanič je pred sejo vlade povedal, da je premieru že podal odstopno izjavo. Z ministrstva pa se še ni poslovil. To storil v prihodnjem tednu, je dejal. Kdo ga bo nadomeščal, pa je »v rokah predsednika vlade«.

Z ministrskega mesta odstopa tudi minister za finance Janez Šušteršič. Pred sejo vlade ni dajal izjav.

Desus o odhodih popoldne

Popoldne bo o odhodu iz koalicije odločal še izvršni odbor stranke Desus.

Predsednik stranke Desus Karl Erjavec pa bo pozneje svetu stranke predlagal, da bi odstopila oba preostala ministra: on sam in Tomaž Gantar. Ne predstavlja si namreč, da bi vlada lahko delovala s peščico ministrov.

Stranka pa bo iz koalicije verjetno odstopila 22. februarja. Meni, da vlada ne bo več dolgo zdržala, saj v DZ ne bo večine. Volitve so po njegovo najslabša rešitev, a zagotavlja, da se jih Desus ne boji. Ocenjuje tudi, da je predsednik vlade »ta trenutek živčen«.

Desus ob odhodu v opozicijo ne bo podpirala vseh projektov, ki jih je pripravila koalicija. Podprli bodo delovnopravno zakonodajo, o ravnanju pri zakonu o državnem holdingu in slabi banki pa bodo še razmislili. Podpreti so pripravljeni referendumsko zakonodajo, povzema STA.

Včeraj pa je z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade odstopil generalni sekretar Desus Ljubo Jasnič, ki bo na marčevskem kongresu eden od protikandidatov Erjavcu.

Čakajoč na premiera

Premier Janša je še pred tem, ko je DL sporočila svojo odločitev, ob sredinem obisku vlade v notranjsko-kraški regiji napovedal, da bo odziv na morebitne »iracionalne odločitve« predstavil v četrtek.

Ob tem je povedal, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS nista dobila od DL nobenega dopisa, predloga ali uradnega sporočila, »zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati«. Pojasnil je, da je poskušal na torkovem sestanku koalicijskim partnerjem »razložiti posledice, ki jih lahko povzroči daljša politična nestabilnost v tej državi zaradi tega, ker se ruši ta vlada in koalicija«.