Se boj za položaj v PS zaostruje?

Po neuradnih informacijah naj bi se Zoran Janković danes sestal s poslanci PS in z njimi razpravljal o interpelaciji in kongresu.

Objavljeno
02. april 2014 22.05
t.k. Zorana Jankovića Ljubljana 2. oktober 2013
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi se danes zgodaj popoldne sestal z večino poslancev stranke, ki jo je nekoč vodil. Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije je bil na srečanju tudi vodja poslancev Jani Möderndorfer, beseda pa naj bi tekla tako o volilnem kongresu PS kot tudi petkovi interpelaciji zoper notranjega ministra in prvaka DL Gregorja Viranta.

Te dni se namreč znova pojavljajo ugibanja o datumu volilnega kongresa PS, kjer bi se za vodenje stranke pomerila Janković ter aktualna vodja stranke in premierka Alenka Bratušek.

Za določitev datuma kongresa je sicer pristojen izvršni odbor PS in Möderndorfer je medijem že v torek pojasnil, da ta organ do zdaj ni naredil še prav nobenega koraka v smer, da bi se kongres zgodil v kratkem.

Po neuradnih informacijah pa se je Janković, ki javnosti še vedno ni sporočil odločitve o svoji prihodnosti v PS kot tudi ne tega, ali bo znova kandidiral za župana prestolnice, z nekaterimi poslanci PS pogovarjal ravno o kongresu. Pojavljajo se špekulacije, da naj bi si Janković in njegovi privrženci želeli kongres čim prej, zlasti zato, da se prekine negotovost in se zadeve razčistijo. A dejstvo je, da bi Jankovićeva morebitna zmaga na kongresu pomenila konec aktualne koalicije.

Stepišnik, Komelova in Kavtičnik proti Virantu

V največji parlamentarni stranki je sicer že nekaj časa čutiti razdeljenost na privržence Jankovića in privržence Bratuškove. Sprožilec, zaradi katerega bi se del PS rad vrnil k Jankoviću, bi utegnil biti tudi nedavno dogajanje v koaliciji okrog ministrov iz kvote PS. Stanko Stepišnik je denimo lani odstopil z mesta gospodarskega ministra in se vrnil v poslanske klopi, nato je zaradi koalicijske računice položaj ministrice brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu morala zapustiti Tina Komel, zdaj prav tako poslanka PS.

Ravno Komelova in Stepišnik utegneta v petek podpreti interpelacijo zoper Viranta. Jožef Kavtičnik je celo uradno potrdil, da bo ravnal po svoji vesti in bo interpelacijo zoper Viranta podprl, medtem ko bi ostali poslanci PS utegnili glasovanje obstruirati ali se vzdržati.

Janković tudi o glasovanju o interpelaciji

Na današnjem srečanju z Jankovićem naj bi se prisotni tako pogovarjali tudi o tem, kako bodo ravnali pri glasovanju. To bi sicer lahko pomenilo manj poslanskih glasov proti interpelaciji kot pa za njo, a za to, da interpelacija uspe, je v vsakem primeru potrebnih 46 poslanskih glasov, kar je vseeno malo verjetno.

Möderndorfer že v torkovi izjavi za medije ni ne potrdil ne zanikal teh razmišljanj, povedal pa je, da se bo poslanska skupina o svojem ravnanju pri glasovanju o interpelaciji odločila v četrtek.

Virant je danes dejal, da bi PS s takim ravnanjem pri glasovanju dala »zelo čudno sporočilo,« ki bi resno ogrozilo nadaljnje delovanje koalicije.» Mislim, da se bo v petek pokazalo, kdo je šef v PS. Če bo PS soglasno podprla koalicijskega partnerja, ministra za notranje zadeve, potem je šef Alenka Bratušek, sicer pa očitno nekdo z Magistrata,« je še povedal.

Koalicijski partnerji, tudi Virant, so se sicer že večkrat obregnili ob domnevna notranja trenja v PS in morebiten Jankovićev vpliv na odločitve v njej. Nekateri so opozarjali tudi, da bi bilo bolje, da stranka čim prej na kongresu dobi predsednika, a so v PS volilni kongres zavoljo politične stabilnosti oktobra lani prestavili na čas pred državnozborskimi volitvami.