Poslanci še korak bliže do prazničnega 2. januarja

Parlamentarni odbor za delo je soglasno podprl vrnitev 2. januarja na seznam dela prostih dni.

Objavljeno
09. december 2016 10.55
bsa prednovoletna Ljubljana
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Parlamentarni odbor za delo je danes z desetimi glasovi za in nobenim proti podprl spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim bi 2. januar 2017 znova postal dela prost dan.

Pod zakonski predlog so se podpisali poslanci SMC, DZ pa ga bo predvidoma obravnaval na izredni seji, ki bo predvidoma v torek.

Na današnji seji odbora je v imenu predlagateljice SMC zakonski predlog predstavil Milan Brglez, tudi predsednik DZ. Poudaril je, da predlog ne prinaša novega praznika, ampak le vrača praznik, ki je bil na podlagi pavšalnih razlag odvzet. Opozoril je, da v primeru 2. januarje tudi ne gre za praznik, ki bi imel kakršenkoli ideološki predznak.

Poleg Brgleza in njegovega strankarskega kolega iz SMC Janija Möderndorferja so v razpravi na odboru zakonski predlog podprli tudi Uroš Prikl (Desus), Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (ZL). V imenu vlade je predlog podprla državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Poslanci SMC so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonskemu predlogu, tokratni predlog pa so utemeljili tudi z izboljšanjem stanja javnih financ v državi. Po njihovem mnenju je zato napočil čas, ko se lahko začne postopno sproščanje varčevalnih ukrepov, vključno z vrnitvijo 2. januarja na seznam dela prostih dni.

Kritična do zakonskega predloga SMC pa je bila Iva Dimic (NSi), ki je dejala, da je predlog izraz neodgovorne politike »podarjanja bombončkov«. Menila je, da bi bilo primerneje znižati DDV, saj bi imeli državljani od tega bistveno več − med drugim tudi prepričljiv dokaz, da se gospodarsko in finančno stanje v državi vendarle izboljšuje.

Zavrnili predlog NSi po dveh novih praznikih

Sicer je odbor zavrnil dopolnilo NSi, ki je predlagalo dva nova praznika, ki bi bila tudi dela prosta dneva: 6. januar kot praznik Sv. treh kraljev ali Gospodovega razglašenja in veliki petek, ki je premakljiv dan. S tem bi po besedah Dimičeve v nasprotju z 2. januarjem dobili dva evropsko primerljiva praznika.