Še šest dni do nove vlade

V torek in četrtek bodo zaslišanja kandidatov za nove ministre, v petek pa odločanje o vladi.

Objavljeno
04. februar 2012 18.37
Posodobljeno
04. februar 2012 18.37
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana – Mandatar Janez Janša je, kot je napovedal, uradno vložil v parlamentarno proceduro predlog kandidatov za nove ministre. Danes je začel veljati tudi zakon o vladi, po katerem se število ministrstev zmanjša s 15 na 11.

Ker kultura ni več samostojen resor, ampak je priključen ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) napoveduje proteste v prihodnjem tednu. V torek, na predvečer kulturnega praznika, bodo tako pred osrednjo proslavo v Cankarjevem domu prižigali sveče.

Janša sicer dopušča možnost, da bi sporni zakon popravili, vendar ni znano, v katerem delu. Poleg ukinitve samostojnega resorja za kulturo, je sporna tudi delitev ministrstva za okolje in prostor med ministrstvi za kmetijstvo in za infrastrukturo. Najbolj pa, seveda, prenos tožilstva notranjemu ministrstvu z ministrstva za pravosodje. Po neuradnih informacijah bi vlada lahko popustila samo pri eni od spornih sprememb, popravke pa bi predlagala v novem zakonu o državni upravi. Pozitivni Sloveniji doslej ni uspelo zbrati dovolj glasov, da bi o zakonu o vladi lahko zahtevala ustavno presojo.

Zaslišanja v prihodnjem tednu

»Superministrstvo« za šolstvo, šport, znanost in kulturo bo vodil minister iz kvote SDS Žiga Turk, ki je bil v prvi Janševi vladi minister za razvoj. Njegov državni sekretar, ki bo pokrival področje kulture, bo po neuradnih informacijah iz vrst Desusa, Janez Ujčič. Ta napovedi ne komentira. Turka bodo, tako kot vsi drugi kandidati, najprej zaslišali pred pristojnim parlamentarnim odborom. Zaslišanja bodo potekala v torek in četrtek, pred poslanci se bo predstavilo po šest ministrskih kandidatov na dan. Največ zanimanja bo zagotovo za nastop prihodnjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča (DLGV), saj bo prvi ukrep vlade rebalans letošnjega proračuna, Janša pa napoveduje strogo varčevanje, ki lahko poseže celo v zakonsko zagotovljene pravice.

Zanimiva pa bodo tudi druga zaslišanja, denimo kandidata za notranjega ministra Vinka Gorenaka (SDS), ki je kot poslanec najbolj goreče branil sporni prenos tožilstva v MNZ. Pristojni odbor za notranje zadeve vodi pravnica, poslanka Pozitivne Slovenije Maša Kociper.

Glasovanje v petek

Že v petek bo predvidoma v parlamentu javno glasovanje o ministrskem paketu. Vlada nastopi funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov. Vladajoča koalicija ima kar 52 glasov, tako da bo odločanje o ministrih v paketu zagotovo potekalo gladko. S Šubičeve na Gregorčičevo se bodo nato preselili vsi predsedniki vladnih strank razen Gregorja Viranta, ki bo še naprej vodil državni zbor. Radovan Žerjav (SLS) bo minister že drugič, prvič je bil za promet, zdaj za gospodarstvo. Ljudmila Novak (NSi), edina ženska v ekipi, še ni bila ministrica, je pa bila evropska poslanka v prejšnjem mandatu. Še nekaj kandidatov bo v drugi Janševi vladi samo zamenjalo resorje. Andrej Vizjak (SDS) je bil minister za gospodarstvo, zdaj bo vodil ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kar pomeni, da bo pristojen tudi za pogajanja s sindikati. Karl Erjavec (Desus) pa se seli na že tretji resor. Kot je povedal, ima po lastnem prepričanju dovolj znanja in sposobnosti za novega zunanjega ministra. Zvonko Černač (SDS) je izkušen politik, ni pa še bil minister. Prevzel bo enega najtežjih – tudi finančno – resorjev za infrastrukturo in velja za največjo neznanko Janševe ekipe. Tudi Franc Bogovič (SLS) je že bil poslanec in župan, minister (za kmetijstvo) pa bo prvič.

Med najmanj znanimi kandidati je zdravnik urolog in nekdanji piranski župan Tomaž Gantar (Desus), ki ga čakajo spremembe zdravstvenega sistema. Pravnik Senko Pličanič (DLVG) se bo moral pogajati s sindikati javnega sektorja. Zato za mesto pravosodnega ministra ni bilo velike gneče; Pličaniču je njegov dosedanji sodelavec Rajko Pirnat, kot je povedal, kandidaturo celo odsvetoval. Novinec v vladni politiki je tudi bodoči minister za obrambo Aleš Hojc (NSi), nekdanji nadzornik Darsa.

***

Kdo je predviden za nadomestnega poslanca?

Janšo je v poslanskih klopeh že zamenjal Robert Hrovat. Če bo predsednik SLS Radovan Žerjav minister za gospodarstvo, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Jasmina Opec, poslanca SLS Franca Bogoviča, pa Roman Žveglič. Če bo predsednik Desusa Karl Erjavec potrjen za zunanjega ministra, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Marija Plevčak, predsednico NSi Ljudmilo Novak pa bo nadomestil Janez Vasle. Poslanca SDS Zvoneta Černača bo ob morebitni potrditvi v poslanskih klopeh nadomestil Vitoslav Türk, poslanca SDS Vinka Gorenaka pa Gregor Pivec. Če bo Andrej Vizjak prevzel ministrstvo za delo, ga bo v parlamentu nadomestila Damjana Petavar Dobovšek.