Šef odbora za obrambo je Žan Mahnič

SDS je omilila leto dni trajajoč mini bojkot v državnem zboru, predsednika odbora za obrambo jim je parlament že izvolil.

Objavljeno
02. oktober 2015 15.37
Posodobljeno
02. oktober 2015 15.37
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Drugega najmlajšega poslanca v državnem zboru Žana Mahniča (SDS) so poslanci brez razprav in polemik izvolili za predsednika odbora za obrambo. Ta odbor je do prestopa iz Zaaba k Desus dobro leto dni vodil Peter Vilan. Mahnič je bil izvoljen z 58 glasovi za, in dvema proti

Jože Tanko (SDS) je, kot smo poročali, predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu (SMC) v ponedeljek sporočil, da bodo prevzeli vodenje odbora za obrambo po razrešitvi Vilfana prejšnji teden. Danes pa je Tanko pred izredno sejo parlamenta uradno predlagal Mahniča za predsednika odbora za obrambo. 25 letni Mahnič, ki končuje študij obramboslovja, je že član odbora za obrambo, pa tudi komisije za nadzor obveščevalnih služb.

Z volitvami predsednika odbora so poslanci popoldne soglasno razširili dnevni red izredne seje zbora, ki je bila sklicana predstavitev predlogov proračunov za leti 2016 in 2017.

Ker je moral tik pred volitvami njihov predsednik Janez Janša v zapor, je SDS po volitvah prevzela le vodenje treh nadzornih komisij, vodenju dveh odborov in položaju podpredsednika DZ pa so se protestno odpovedali. Janša je bil pozneje izpuščen iz zapora, vse sodbe pa razveljavljene.

Da so nekoliko umirili bojkot, je vodja poslanske skupine Jože Tanko predsedniku Milanu Brglezu sporočil v ponedeljek s stavkom: »Ker odbor za obrambo opravlja pomembne nadzorne funkcije nad ministrstvom za obrambo in ker se varnostne razmere zaostrujejo, vam sporočamo, da bo poslanska skupina SDS prevzela vodenje odbora.«

Da vodenje odbora za obrambo pripada SDS, in ne več poslanski skupini Zaaba, ki je prejšnji mesec povsem razpadla, so vodje poslanskih skupin v začetku tedna potrdili brez zapletov, enako je potekalo tudi odločanje državnega zbora.