Erjavec: Vlada bo o odzivu na Avstrijo razpravljala jutri

Po ministrovih besedah se mora Slovenija prilagoditi glede na število migrantov, ki so jih pripravljene sprejeti ciljne države.

Objavljeno
20. januar 2016 12.37
Begunci, Miro Cerar,Karl Erjavec
Ma. F., S. P.
Ma. F., S. P.

Slovenija uradnega sporočila Avstrije glede ukrepov v zvezi z migranti še nima, je ob robu seje DZ dejal zunanji minister Karl Erjavec. Pričakujejo pa, da bo Avstrija sprejela določene ukrepe, o katerih bo slovenska vlada razpravljala v četrtek in se nanje odzvala. Erjavec je pritrdil, da je ena od možnosti omejitev zgornjega števila migrantov.

Po Erjavčevih besedah so že v začetku tedna vedeli oz. so prejeli sporočilo, da bo avstrijska vlada v zvezi z migracijskim valom sprejela določene ukrepe. Gre zlasti za omejitve, čemur se bo morala Slovenija prilagoditi, je pojasnil minister in pritrdil, da je ena od možnosti tudi omejitev zgornjega števila migrantov, ki jih lahko Slovenija sprejme. Več bo znanega po seji vlade v četrtek.

Po ministrovih besedah se mora Slovenija pač prilagoditi glede na številke oz. število migrantov, ki so jih pripravljene sprejeti ciljne države. Gre v glavnem za Nemčijo, a se je Avstrija morala odzvati glede na to, da tudi Nemčija na avstrijski meji ne sprejema več vseh migrantov, je pojasnil Erjavec.

Na današnjem begunskem vrhu na Dunaju so se predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela 37.500 prosilcev za azil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Do 30. junija 2019 naj bi Avstrija skupno sprejela 127.500 prosilcev za azil, kar predstavlja okoli 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.

Doslej dobro opravljeno delo

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic pa je na včerajšnjem delovnem sestanku, na katerem so se srečale razširjene operativne skupine, humanitarne in nevladne organizacije ter občine, ki se od lanskega septembra soočajo s prihodom večjega števila prebežnikov, predstavil pregled opravljenega dela in ključne uspehe v zadnjem letu ter predstavil izzive v prihodnjem obdobju.

Šefic se je zahvalil vsem za zelo dobro opravljeno delo, saj so s skupnimi močmi v zadnjem letu oskrbeli več kot 350.000 prebežnikov, ki so prečkali našo državo. Pri tem je bil prebivalcem in tudi prebežnikom zagotovljen visok nivo varnosti, ki ostaja ključna prioriteta tudi v prihodnje, so zapisali na spletni strani ministrstva za notranje zadeve.

Županom občin, v katerih so vzpostavljeni sprejemni in nastanitveni centri, je Šefic zagotovil, da gre za začasne centre, predvidene le za krajše zadrževanje prebežnikov.

Ob predlogu županov, da se zaradi preobremenjenosti prostovoljcev njihovo delo omeji, je državni sekretar povedal, da vlada v prihodnjih mesecih načrtuje vzpostavitev urada za migracije, ki bo prevzel celotno oskrbo migrantov in razbremenil nevladne in humanitarne organizacije ter pripadnike Civilne zaščite.