Sejo DZ prekinili zaradi kriminalistične preiskave v poslanski skupini PS

Generalni direktor policije Stanislav Veniger zavrnil, da bi bili postopki policije kakorkoli politično motivirani.

Objavljeno
21. november 2012 15.31
S. P., Pi. K., Delo.si/STA
S. P., Pi. K., Delo.si/STA

20:00 Predsednik DZ Gregor Virant pa si želi, da bi se preiskava čim prej zaključila in da bi bilo takih dogodkov čim manj. Ne predstavlja si, kot pravi, da bi na podlagi vsake anonimne prijave kogar koli kar naprej v DZ prihajali kriminalisti.

Virant je sicer ob potrditvi policije, da je bil podpisi poslanke Melite Župevc pod referendumsko zahtevo pristen, minuli teden dejal, da se ne more znebiti občutka, da je bila preiskava opravljena iz političnih razlogov SDS. Za to izjavo še vedno stoji, je pojasnil danes.

18:00 Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je popoldan omenjene navedbe PS zavrnil, rekoč, da se z omenjeno preiskavo v SDS ne ukvarjamo. »Do nadaljnje preiskave verodostojnosti podpisa je prišlo prek anonimne prijave, pri čemer je policija opravila svoje delo in torej ne gre za nobeno instrumentalizacijo policije,« je dejal  Tanko.

Poudaril je, da je tokratna preiskava potekala na neobičajen način, saj je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer bil naprošen, da določi datum in uro preiskave.

17:09 Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v sporočilu za javnost zapisal, da odločno zavrača, da bi bili postopki policije kakorkoli politično motivirani in ostro obsoja, da se postopki kriminalistov izkoriščajo za medsebojna politična obračunavanja.

17:05 Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da danes seja Državnega zbora ni bila prekinjena zaradi obiska kriminalistov, saj je bilo zaslišanje poslancev PS predhodno dogovorjeno. Poudarjajo, da je šlo zgolj za zbiranje
obvestil glede okoliščin navedb v prejeti prijavi, ki so jo prejeli preko e-portala. 

16:30 Predsednik DZ Gregor Virant je prekinitev seje zaradi preiskave poslancev PS podaljšal do 17. ure.

16:20 Vodja poslancev SD Janko Veber je predlagal sklic kolegija predsednika DZ zato, ker se je želel seznaniti s policijsko preiskavo v poslanski skupini PS. Veber je želel govoriti o tem, kako bo danes potekalo nadaljnje delo poslanskih skupin, saj je DZ pred glasovanjem.

Veber meni, da bi morali imeti dogovor, da se preiskave, ki se nanašajo na delo poslancev, predhodno dogovorijo in preiskovalni organi ne bi motili dela DZ. Razen v primeru, da gre za krajo, je dejal Veber.

15:42 Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je dal pobudo za sestanek vodij poslanskih skupin. Sejo DZ so zaradi preiskave prekinili, pred glasovanjem, ki bo ob 16. uri, pa bo zdaj potekal še sestanek vodij.

15:33 Na novinarski konferenci Pozitivne Slovenije, ki se je začela ob 15. uri, je vodja stranke Jani Möderndorfer sporočil, da so kriminalisti v državnem zboru preiskovali podpise poslancev Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitja Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana.

»Danes je za DZ in za demokracijo, za vse člane DZ, ponovno nastopil zelo črn dan. Ker so se tisti, ki vlečejo te niti, odločili, da bodo ponovno preiskovali naše poslance,« je dejal vodja PS. Kot je dejal, že pripravljajo ovadbo zaradi krive ovadbe.

Dejal je tudi, da se gresta minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in stranka SDS politično instrumentalizacijo policije proti opoziciji. »Gorenak bi moral odstopiti,« je dejal Möderndorfer in pozval Janeza Janšo naj ga nemudoma odstavi, »da čim prej spravimo pod preprogo to sramoto, ki se je zgodila«.

Möderndorfer je spomnil tudi, kako se je zgodba s podpisi začela. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na kolegiju predsednika DZ predlagal, da bi se podpisi poslancev preverili na nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Sklep ni bil sprejet, takoj za tem so na podlagi anonimne prijave kriminalisti preverili podpis poslanke PS Melite Župevc.

Ko je forenzična preiskava pokazala, da je poslankin podpis pravi, so bili prepričani, da je zgodba končana, pravi Möderndorfer. Dan po tem, ko premier pove, da so skenirani podpisi ostali pometeni pod preprogo in gredo v pozabo, pa se ponovno zgodi nadaljevanje zgodbe, pojasnjuje Möderndorfer.

15:09  Poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič potrdil, da kriminalisti preverjajo podpise šestih poslancev njegove stranke.

Kot je dejal, je sam med preiskovanci. Kriminalistka »preverja in je zadovoljna, ker smo izjavili, da smo se vsi lastnoročno podpisali pod obe referendumski zahtevi, torej za zakon o državnem holdingu in zakon o krepitvi sanacije bančnega sistema,« je povedal Gašpar Gašpar Mišič.

14: 25 V poslanski skupini PS kriminalisti zaslišujejo nekatere poslance, zato je bila seja DZ na prošnjo vodje poslanske skupine te stranke Janija Möderndorferja prekinjena.

Kot je povedal, so kriminalisti – po neuradnih informacijah – prišli v DZ zaradi še ene anonimne prijave zaradi podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o holdingu.

Kot kaže, naj bi, potem ko je policija v minulem tednu potrdila, da je podpis poslanke PS Melite Župevc pod referendumsko zahtevo o zakonu o državnem holdingu pristen, kriminalisti zdaj preverjali pristnost podpisov še šestih poslancev.

»V hiši imamo kriminaliste in več kot ena tretjina mojih poslanskih kolegov ne more več sodelovati pri delu DZ,« pa je Möderndorfer dejal na seji državnega zbora in takrat prosil za enourno prekinitev seje.

»Živimo v državi, v kateri, kot izgleda, policija zelo rada hodi po državnem zboru, in mislim, da je treba najprej razčistiti osnovne stvari, da bomo vedeli sploh, kaj delamo v tem državnem zboru,« je dodal.

Seja DZ naj bi se nadaljevala ob 14.40.