Semolič in Pejovnik postala svetnika, bivši župan Sovič pa ne

Izvoljena večina državnih svetnikov: SDS enajst svetnikov, SD štiri, SLS dva.

Objavljeno
21. november 2012 20.32
Posodobljeno
21. november 2012 21.00
Peter Jančič, notranja politika; Boris Šuligoj, Dragica Jaksetič, Bojan Rajšek, Marjana Hanc, dopisi
Peter Jančič, notranja politika; Boris Šuligoj, Dragica Jaksetič, Bojan Rajšek, Marjana Hanc, dopisi
Ljubljana - Poleg 22 državnih svetnikov, ki so bili včeraj izvoljeni za zastopnike občin, danes elektorji izbirajo še 18 predstavnikov sindikatov, delodajalcev, kmetov in drugih interesnih skupin.

Prvi dan je bila uspešnejša desnica, ki je v občinskih svetih močnejša. Danes se je že razpletlo v stavbi ZSSS, kjer so bili po za državne svetnike izvoljeni že dosedanji svetniki Branimir Štrukelj, Dušan Semolič in Drago Ščernjavič, novinec bo Oskar Komac.

Za zastopnike delodajalcev so bili v stavbi Gopodarske zbornice Slovenije izvoljeni Stojan Binder, Marija Lah, Igor Antauer in Milan Lukić. Za državnega svetnka med kandidati delodajalske skupnosti ni bil izvoljen nekdanji mariborski župan in kasneje veleposlanik v Izraelu Boris Sovič.

Vrisk bo predstavnik kmetov

Za predstavnika kmetov sta izvoljena Peter Vrisk in Cvetko Zupančič, za predstavnika obrtnikov Alojz Kovšca, za predstavnika vzgoje Zoran Božič, obrtnikov Alojz Kovšca, samostojnih poklicev Bojana Potočan, univerz Stane Pejovnik, kulture Mitja Bervar, socialnega varstva Darja Kuzmanič Korva, raziskovalne dejavnosti Janvit Golob in za predstavnika zdravstva Peter Požun.

Blažu Kavčiču ni uspelo

Kot smo napovedali že pred mesecem, sta bila včeraj gladko izvoljena župana Kopra Boris Popovič in Maribora Franc Kangler. Ni pa to uspelo dosedanjemu predsedniku državnega sveta Blažu Kavčiču. V dveh desetletjih, kolikor imamo državni svet, predsednik spodnjega doma še nikoli ni bil ponovno izvoljen za svetnika.

Kangler in Popovič sta bila izvoljena, ker sta njuni občini zaradi velikosti določili večino elektorjev. Od 19 elektorjev treh obalnih občin se jih je volitev udeležilo 18 in kar 15 jih je glasovalo za Popoviča. Zanj je po vsej verjetnosti bilo vseh 11 koprskih svetnikov iz stranke Koper je naš, Desusa in iz italijanske narodnosti, eden iz izolske in trije elektorji iz piranske občine. Zadnji dve občini sta imeli obe po štiri elektorje, en izolski elektor ni prišel. Kanglerja so predlagale kar tri občine, poleg Maribora še Pesnica in Duplek.

Polovica vseh že izvoljenih državnih svetnikov je pripadnikov SDS. V državnem svetu je ta stranka doslej imela osem svetnikov, odslej jih bo najmanj 11. Po številu s štirimi svetniki sledi SD, z dvema SLS.

Serija zmag kandidatov SDS

Za Blažem Kavčičem, ki je bil pred petimi leti izvoljen kot politik LDS, tokrat ni bilo velike občine ali politične stranke. V enoti s sedežem v Kranju je zanj vendarle glasovalo kar 12 elektorjev, za župana Šenčurja Mira Kozelja (SDS) pa 18.

Pred glasovanjem je tržiški župan Borut Sajovic elektorjem svetoval, naj ne obkrožijo njegovega imena, ker bo to izgubljen glas. Od kandidature sta odstopila župan Železnikov Anton Luznar in župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj. Podobno kot v Kranju je tudi na območju od Grosupljega do Kočevja zmagal kandidat največje vladne stranke, nekdanji glavni tajnik SDS Dušan Strnad.

Strnad, ki je župan Ivančne Gorice, je od 18 elektorjev zbral 13 glasov. Na Postojnskem je bil znova izvoljen župan Postojne Jernej Verbič (SDS), ki ga je volilo sedem elektorjev, Peter Boršič je zbral pet glasov. Med zanimivostmi te enote je, da je zaradi napačno izpeljanih postopkov Ilirska Bistrica izgubila tri elektorske glasove, ki bi lahko prevesili rezultat. Na Novomeškem je bil za svetnika ponovno izvoljen Bojan Kekec (SDS), na Notranjskem je Miloš Pohole (SDS), ki ga je predlagala občina Cerknica, zbral osem od 14 elektorskih glasov...

Ob Kanglerju je bil za svetnika iz vrst SLS izvoljen še Jože Slivšek v Krškem in Uroš Brezan na Bovškem, ki so ga podprle še druge manjše stranke. Ob Brežanu smo navedli pripadnost stranki po podpori na zadnjih lokalnih volitvah. Nas je pa glavni tajnik Stranke Mladih - zeleni Evrope opozoril, da je Brežan podpredsednik te stranke in vodja njenega lokalnega odbora v Tolminu in da ni član SLS.

Brez presenečenja v Ljubljani

Prvo volilno enoto v državi, katere del je mestna občina Ljubljana, bo prihodnja leta zastopal župan občine Brezovica Metod Ropret, ki ga je za svetnika kandidirala MOL. Na lanskih parlamentarnih volitvah je bil eden od regionalnih koordinatorjev kampanje Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Nekoliko se je zapletlo v drugi volilni enoti s sedežem v Domžalah, kjer sta enako število glasov zbrala župan Domžal Toni Dragar in Joško Berlec. Žreb je za svetnika določil Dragarja. V Zasavju je bil za svetnika izvoljen župan Zagorja Matjaž Žvagan. Nekdanji poslanec LDS je za Delo napovedal, da bo zastopal politiko »Ne levo, ne desno, temveč vselej le naprej za zasavske interese«. Na območju Črnomlja, Metlike in Semiča je bil izvoljen član SD Sumer Khalil. Ta stranka je med kandidati, kjer je pripadnost mogoče določiti, dobila še Steva Ščavničarja z Jesenic in Tomaža Horvata iz Nove Gorice in se s tremi izvoljenimi izenačila s SLS. Pravzaprav je SD SLS prehitela, če upoštevamo, da Brezan ne sodi k tej stranki, glavni tajnik SD Uroš Jauševec pa je na FB razkril, da je med njihove izvoljene svetnike sodi tudi Milan Medved, sicer direktor premogovnika Velenje.