Semolič predlaga zvišanje prispevne stopnje za delodajalce

Pogajanja o socialnem sporazumu se bodo nadaljevalja septembra. V ZZZS s predlogom nove pokojninske reforme niso seznanjeni.

Objavljeno
27. avgust 2012 15.45
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) kot prioriteto na pogajanjih o pokojninski reformi napovedujejo prizadevanja za dostojno pokojnino. Druga pomembna točka pogajanj bo po besedah izvršne sekretarke ZSSS za socialno področje Lučke Böhm kriterij upokojevanja, predvsem delovna doba, poroča STA.

Predsednik zveze sindikatov Dušan Semolič pravi, da so spremembe pokojninskega sistema nujno potrebne, zato ne izključuje pristanek na zvišanje upokojitvene starosti. Vztraja pa pri starostni upokojitveni dobi 40 let. »Tako bi zaščitili tiste, ki so začeli zgodaj delati«, je pojasnil Semolič.

Predsednik zveze sindikatov vladi v razmislek predlaga dodatno obdavčitev finančnih institucij in zvišanje prispevne stopnje za delodajalce.

Semolič je pričakoval, kot je danes dejal, da bodo najprej sprejeli socialni sporazum, na njegovih temeljih pa bi gradili novo pokojninsko reformo.

Vzdržnost pokojninskega sistema odvisna od davčnega sistema

Izvršni sekretar ZSSS za pravno področje Andrej Zorko je dejal, da v Sloveniji 61 odstotkov upokojencev prejema pokojnine do 600 evrov. Pri tem je izpostavil, da zgolj sprememba pokojninskega sistema in reforma trga dela nista ukrepa, ki bi bistveno vplivala na izboljšanje bonitetne ocene Slovenije, poroča STA.

Vzdržnost pokojninskega sistema je po Zorkovi oceni odvisna od drugih sistemov, denimo delovanja davčnega sistema. Država bi najprej morala zagotoviti izterjavo neplačanih prispevkov, je poudaril in dodal, da so se težave pokojninske blagajne začele, ko se je znižala prispevna stopnja za delodajalce.