Šest kandidatov zanima mesto generalnega direktorja policije

Kdo se je prijavil na javni razpis, ki je potekel opolnoči, na ministrstvu niso razkrili zaradi varovanja osebnih podatkov.

Objavljeno
04. september 2012 15.44
GORSEK
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana - Iz Ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da se je na javni razpis za mesto generalnega direktorja policije prijavilo šest kandidatov. Opolnoči je namreč potekel rok za oddajo vlog. Imen kandidatov, ki se potegujejo za mesto trenutnega direktorja Janka Gorška, na ministrstvu niso želeli razkriti zaradi varovanja osebnih podatkov.

»Izbira kandidata je v pristojnosti ministra, generalnega direktorja policije pa imenuje vlada na predlog ministra za notranje zadeve«pravijo na ministrstvu.

Preden minister Vinko Gorenak predlaga vladi imenovanje določenega kandidata za generalnega direktorja policije, je dolžan pridobiti mnenje posebne avtonomne strokovne komisije o ustreznosti kandidata. Komisijo sestavljajo trije člani, in sicer predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta in priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov.

Minister mora komisiji posredovati vso dokumentacijo o predlaganem kandidatu. V postopku imenovanja generalnega direktorja policije komisija opravi razgovor s predlaganim kandidatom, na katerem preveri njegovo usposobljenost in ustreznost. Komisija mora nato v 30-ih dneh podati mnenje, ki je dokončno in zoper njega ni mogoče vlagati pravnih sredstev. Gorenak tako ne more vladi predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da je neustrezen.